Standard.al

Ja ngjarjet më të rëndësishme të datës 29 Gusht

0

Sot data shënon 29 Gusht. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

Ngjarje

1484 – Papa Innocenci VIII u zgjodh papë pas vdekjes së Papa Sisto IV.

1498 – Vasco da Gama vendos të kthehet në Portugali.

1521 – Perandoria Osmane pushton qytetin Nándorfehérvár, tani i njohur si Beogradi. Turqit nën udhëheqjen e sulltan Sylejmanit morën nën sundimin e tyre Beogradin dhe shpallen kryeqytet të Sanxhakut të Smederevës.

1831 – Michael Faraday zbuloi induksionin elektromagnetik.

1885 – Gottlieb Daimler patentoi motoçikletën e parë në botë.

1898 – U themelua kompania Goodyear.

1995 – NATO lëshon Operation Deliberate Force kundër forcave të Serbëve të Bosnjës.

2005 – Uragani Katrina përfshiu Gjirin e Meksikës dhe bregdetin e SHBA-ve dhe gati krejtësisht e vërshoi qytetin New Orleans në shtetin federal të Louisianës. Vdiqën mbi 1000 njerëz dhe mbi 500 000 u detyruan ti lëshojnë shtëpitë e tyre.

1995 – NATO-ja filloi sulmet ndaj forcave serbe të Bosnjës.

Lindje

1862 – Maurice Maeterlinck, shkrimtar belg, nobelist

1915 – Ingrid Bergman – Aktore suedeze

1939 – Joel Schumacher – Regjisor amerikan

1958 – Michael Jackson, këngëtar, autor, kompozitor, koreograf dhe valltar amerikan (v. 2009)

1960 – Tony MacAlpine, muzikant amerikan

Vdekje

1300 – Guido Cavalcanti, shkrimtar italian (l. rreth 1255)

1523 – Ulrich von Hutten, humanist dhe shkrimtar gjerman (l. 1488)

1904 – Murati i V., sulltan (l. 1840)

1975 – Éamon de Valera, politikan irlandez (l. 1882)

1982 – Ingrid Bergman – Aktore suedeze

1990 – Zlatka Radica, kengetare e operes kroate (l. 1904)

2004 – Ivan Lackovi? Croata, piktor i dalluar kroat (l. 1932)

2007 – Chaswe Nsofwa, futbollist zambian (l. 1978)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.