Standard.al

Masakra në Selenicë/ Albit i kanë mbetur vetëm muret …

0

Gjashtë ditë pas masakrës që ndodhi në Resulaj të Selenicës, të afërmit e familjes Zykaj që iu vranë 8 anëtarë, tregojnë sesi po e përjetojnë ngjarjen 4 djemtë që i mbijetuan sulmit. Një nga kushërinjtë shprehet se djali i Demir Zykajt, vëllai të gjyshit të Ritvanit, si dhe tre nipat e tij, djemtë e Besimit dhe Azemit, janë mbledhur te shtëpia e këtij të fundit.

Ndërsa aty është i pranishëm gjatë gjithë kohës Kujtimi, gjyshi i Ritvanit, bashkë me dy djemtë e tij. Të vetmit që nuk kanë shkuar aty për ngushëllim dhe askush nuk e di se ku ndodhen, janë prindërit dhe vëllai i autorit të krimit të rëndë. I afërmi i familjes tregon se djali i Besimit është ai që po e përjeton më keq ngjarjen. Pasi iu vranë babai, nëna, motra e vëllai 8-vjeçar, tashmë ai ka mbetur i vetëm e nuk flet me asnjë.

Si është gjendja në shtëpitë ku ndodhi ngjarja?

Ata janë të tronditur. Ishte gjithë ajo hata e madhe. Në shtëpi janë të katërt djemtë.

Çfarë thonë djemtë për atë që ka ndodhur?

Ne shkojmë çdo ditë atje në shtëpi, por muhabet nuk bëjmë. Nuk kemi çfarë t’u themi. As ata nuk flasin fare.

Kush ndodhet tani në shtëpi?

Tani në shtëpi janë katër ata që i mbijetuan masakrës. Është Krenari, djali shurdhmemec i Demirit, dy djemtë e Azemit, Falkao dhe Arieli, dhe djali i Besimit, Albi, që iu shua e gjithë familja. Albi është ai që po e përjeton më keq nga të gjithë. Shkon te shtëpia, po aty vetëm muret i kanë mbetur.

Me çfarë merret djali i Besimit, Albi, apo është në shkollë?

Albi nuk e di nëse e ka mbaruar shkollën apo ka edhe një vit se ishte në shkollë profesionale në Vlorë.

Po dy djemtë e Azemit?

Arieli kishte 10 ditë që kishte ikur në Greqi, e kishte marrë xhaxhai atje. Ndërsa djali tjetër i tij, Falkao, punon roje te miniera e bitumit në Selenicë.

Ka ndonjë fëmijë tjetër Demiri?

Përveç dy djemve që iu vranë dhe djalit tjetër që i mbijetoi ngjarjes, Krenarit, që ishte në gjumë atë ditë dhe nuk i dëgjoi të shtënat, Demiri ka edhe një djalë tjetër dhe një vajzë. Djali, Resmiu, jeton prej vitesh me familjen e tij në Greqi. Atje ka qenë Arieli ditën e ngjarjes. Ndërsa vajza e Demirit jeton në Itali, me familjen edhe ajo.

A janë ata tani në Resulaj?

Të dy kanë ardhur që atë ditë. Tani janë këtu të gjithë ata që kanë mbetur.

Ku po qëndrojnë, ku bëhen pritjet, sepse ata jetonin në tri shtëpi?

Tani janë mbledhur të gjithë dhe po qëndrojnë te shtëpia e Azemit, aty bëhen pritjet. Në shtëpinë e Demirit dhe të Besimit nuk ka mbetur më askush. Siç ju thashë vetëm Albi, që tashmë po rri me dy kushërinjtë e tij, djemtë e Azemit.

Keni dijeni nëse ka dhënë ndonjë fond Bashkia e Selenicës, përveç atij të varrimit?

Nga Bashkia nuk e di nëse kanë marrë ndonjë ndihmë apo jo. Ne nuk i pyesim dot për asgjë. Dje (pardje) kishin të pestat, i bënë në një lokal këtu në Selenicë.

Po gjyshi i Ritvanit, vëllai i Demirit, a ka ardhur aty te shtëpia ku bëhen pritjet?

Gjyshi i Ritvanit aty është, te shtëpia e Azemit, bashkë me dy djemtë. Pra, me dy xhaxhallarët e autorit, Bujarin dhe Resulin.

Po prindërit e Ritvanit?

Jo, vetëm gjyshi dhe dy djemtë e tij të tjerë rrinë aty, prindërit e Ritvanit nuk kanë ardhur. Nuk e di se ku janë. Disa thonë janë brenda, disa janë jashtë. Di që edhe halla e Ritvanit ka qenë aty te shtëpia, po më pas nuk e di. Ka disa njerëz të afërm të Ritvanit që janë aty te shtëpia e Azemit, vetëm të atin e të ëmën nuk kam parë.

Ritvani ka dhe një vëlla, ai ka ardhur aty?

Jo, ai nuk është dukur fare. Nuk e dimë se ku është. Nuk di as unë se çfarë t’ju them më shumë, sepse askush nga ne nuk e merr dot guximin të flasë me ata që janë aty. Ne vetëm rrimë dhe shikojmë njëri-tjetrin. /Panorama.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.