Standard.al

Vasili: “Çdo rihapje e debatit riciklon të shkuarën e errët”

1

Kreu i deputetëve të LSI-së, Petrit Vasili argumenton se debatet për rishikimin e kufijve në Kosovë janë kthim pas. Në një koment në Facebook, Vasili shprehet se debatin për kufijtë e ka zgjidhur në mënyrë përfundimtare deklarata e shpalljes së Pavarësisë së Kosovës,  si dhe pakoja e negociatorit ndërkombëtarë Marti Ahtisari.

“Riciklimi i të shkuarës së egër dhe të zymtë është reja e errët, që ka filluar të shfaqet mbi Kosovë. Diskutimin e territoreve e ka zgjidhur Deklarata e Pavarësisë dhe Plani i Ahtisaarit.

Çdo rihapje e debatit riciklon të shkuarën e errët të cilën Kosova së bashku me SHBA dhe të tjerë e zgjidhën me luftë”,- shprehet Petrit Vasili.

Analiza e plotë e Petrit Vasilit:

“Deklarata e Pavarësisë dhe Plani Ahtisaari asgjësojnë riciklimin e të shkuarës në Kosovë.

Riciklimi i të shkuarës së egër dhe të zymtë është reja e errët, që ka filluar të shfaqet mbi Kosovë. Diskutimin e territoreve e ka zgjidhur Deklarata e Pavarësisë dhe Plani i Ahtisaarit.

Çdo rihapje e debatit riciklon të shkuarën e errët të cilën Kosova së bashku me SHBA dhe të tjerë e zgjidhën me luftë.

Megjithatë për këdo, që i është errësuar memorja po i risjell edhe një herë pjesë nga tre dokumente që janë themeli i Kosovës së pavarur dhe saktësisht

  1. Përcaktimin e kufijve ne Aneksin VIII të planit të Ahtisaarit.

 2. Përcaktimin në Deklaratën e Pavarësisë dhe

  1. Vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë
  2. Aneksi VIII i Planit Ahtisaari:

“3.2. Territori i Kosovës do të përkufizohet nga vija kufitare e Krahinës Socialiste Autonome e Kosovës brenda Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë ashtu siç kanë qenë këto vija kufitare më 31 dhjetor 1988, përveç ndryshimit të vijës kufitare nga marrëveshja e demarkacionit në mes të Republikës Federative të  Jugosllavisë dhe ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë më 23 shkurt 2001.”

  1. Ja ç’thotë Deklarata e Pavarësisë:

“1. Ne, udhëheqësit e popullit tonë, të zgjedhur në mënyrë demokratike, nëpërmjet kësaj Deklarate shpallim Kosovën shtet të pavarur dhe sovran. Kjo shpallje pasqyron vullnetin e popullit tonë dhe është në pajtueshmëri të plotë me rekomandimet e të Dërguarit Special të Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari, dhe Propozimin e tij Gjithëpërfshirës për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës.”

  1. Vulën përfundimtare i gjithë ky proces që Kosova e kishte pritur për dhjetëra vite e mori në 22 korrik 2010 kur Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë shpalli vendimin e saj për Shpalljen e Pavarësisë së Kosovës me të cilën “Vlerësonte se Deklarata nuk ka shkelur të drejtën ndërkombëtare, dhe se autorët ishin duke vepruar në cilësinë e tyre si përfaqësues të popullit të Kosovës.”

Këto tre dokumente janë kolonat që përcaktojnë Kosovën e pavarur dhe me integritet territorial absolutisht të padiskutueshëm të njohur nga 119 vende të botës është sot shtet që ulet si i barabarte në çdo tavolinë. Këto tre dokumente i lejojnë Kosovës që të ece në rrugëtimin jetik europian. S’ka fuqi dhe tavolinë që i zhbën dot këto tre dokumente. Dialogu me Serbinë ka një premise të pakapërcyeshme për të vazhduar më tej njohjen e Kosovës. Sa kohë që kjo nuk ka ndodhur,  debatet për “korrigjime” e “redaktime” kufijsh janë debate verore, që zgjasin sa vapa e gushtit”.

1 Comment
  1. Ali babushi says

    Kur Ben politiksnin ky debili I shekullit te 19 ,sa per tani eshte me shume se I rjedhur.fytyre e uryer mbarekombetare, majmuni, nuk ta lau halene aksidenti ,se nuk do te ta shikonim me suratin., gorille.

Reply To Ali babushi
Cancel Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.