Standard.al

Ja ngjarjet më të rëndësishme të ndodhura në këtë datë

0

Sot data shënon 02 Gusht. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

Ngjarje

216 p.e.s. – 78.000 ushtarë vrahen në betejën e Kanaesë

1776 – U firmos Deklarata e Pavarësisë në SHBA.

1870 – Në Londër hapet hekurudha nëntokësore e parë e quajtur Tower Subway.

1922 – Kina goditet nga një tajfun i fuqishëm, i cili shkakton vdekjen e 60 mijë personave.

1931 – Ajnshtajni inkurajon të gjithë shkenctarët që të largohen nga kërkimet ushtarake.

1934 – Gleichschaltung: Adolf Hitler bëhet Führer i Gjermanisë.

1939 – Albert Einstein dhe Leó Szilárd i shkruajnë letër presidentit Franklin D. Roosevelt të e shtyjnë të fillojë projektin Manhattanpër të prodhuar armë nukleare.

1949 – Greqia me forcat e saj ushtarake organizoj dhe kryeu sulmin e armatosur kundër trojeve kufitare shqiptare në sektorin e Devollit, duke shkelur kështu edhe integritetin territorial të RPSH.

1967 – Tuneli i dytë Blackwall hapet në Greenwich, Londër.

1990 – Iraku sulmon Kuvajtin.

2000 – Republikanët nominuan politikanin nga Texasi, George W. Bush, si kandidat presidencial dhe Dick Cheneyin si nënpresident në Konventën partiake në Philadelphia.

2007 – Kompania “Mattel” tërheq nga tregu pothuajse një milion lodra të prodhimit kinez, pasi të jetë zbuluar se ato përmbanin në vete një materie toksike të rrezikshme për shëndetin.

Lindje

1696 – Mahmud I, Sulltan osman (v. 1754)

1923 – Shimon Peres, politikan izraelit

1984 – Giampaolo Pazzini, futbollist italian

Vdekje

1849 – Mehmet Ali Pasha, Mbreti i Egjiptit, me prejardhje shqiptare (l. 1769)

1922 – Alexander Graham Bell, shkencëtar dhe inxhinier kanadez, shpikësi i telefonit (l. 1847)

1923 – Warren G. Harding,politikan dhe kryetar i SHBA-ve

1934 – Paul von Hindenburg, politikan gjerman, presidenti i 2-të i Gjermanisë (l. 1847)

1949 – Memo Bejko, Hero i Popullit shqiptar, i cili u vra gjatë një ndeshjeje më forcat shoviniste greke në postën kufitare të Vidohovës (Kolonjë).

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.