Standard.al

Vasili: Maxhoranca zhbëri Reformen konsensuale në Drejtësi

0

Pas bllokimit të punës në disa intitucione të drejtësisë në vend ka reaguar edhe kreu i grupit parlamentar të LSI Petrit Vasili. Në një shenim në rrjetrt sociale ai shkruan se “maxhoranca ka nxjerrë tëresisht Reformen në Drejtësi nga konsensualiteti i cili ishte dimensioni i vetëm garantist për një reformë dhe sistem drejtësie afatgjatë, të paanshëm, gjithëpërfshirës, të bazuar vetem në kushtetutë e në ligj dhe të besuar gjerësisht nga shqiptarët. Vasili i referohet komisionit të venecias në konkluzionet e tij.

Postimi i plotë:

Maxhoranca zhbëri Reformen konsensuale ne Drejtesi te 21-22 korrikut dhe Komisionin e Venecias,per te kapur sistemin.

Maxhoranca ka nxjerre teresisht Reformen ne Drejtesi nga konsensualiteti i cili ishte dimensioni i vetem garantist per nje reforme dhe sistem drejtesie afatgjate,te paanshem,
gjitheperfshires,te bazuar vetem ne kushtetute e ne ligj dhe te besuar gjeresisht nga shqiptaret.
Komisioni i Venecias i cili ishte gjithashtu garanti i integritetit juridik te reformes percaktoi rrugen e qarte,dimensionet e reformes,por edhe vijat e kuqe qe nuk duheshin shkelur kurrsesi dhe per asnje shkak.
Shkelja e kushtetutes dhe deformimi i ligjeve nga maxhoranca ne funksion te kapjes se sistemit kjo eshte rruga e keqe ne te cilen e futi reformen kjo maxhorance.
Per fat te keq pjese e kesaj strategjie te lige te kapjes se sistemit u bene edhe disa te huaj,diplomate apo misione asistence.
Sot eshte perseri dita tu kujtojme cfare ka sugjeruar me force Komisioni i Venecias qe ne vitin 2016 perpara se reforma te miratohej me 140 vota ne Kuvend.
Duke lexuar ç’ka kerkuar Venecia kushdo qofte ne maxhorance apo ne misione te huaja do kuptojne fare qarte ne shqip dhe anglisht se ne ç’gjendje kritike ka hyre Reforma ne Drejtesi,situaten
antikushtetuese dhe antiligjore ne te cilen ajo ndodhet,nderkohe qe sistemi eshte dekapituar me asgjesimin e Gjykates kushtetuese,Gjykates se Larte dhe pa KLGJ,pa KLP e Inspektor te Larte te Drejtesise dhe me KED te bllokuar qellimisht.
Lexoni cfare thoshte e kerkoi Venecia ne 2016 :
1.Komisioni i Venecias ka ripërsëritur kërkesën per konsensus politik mes mazhorancës dhe opozitës, për të shmangur kapjen politike të sistemit të drejtesisë (parag. 13 dhe 88).

2.Përfshirja e opozitës konsiderohet e domosdoshme nga Komisioni i Venecias për përzgjedhjen e anëtarëve të jashtëm të Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe të Këshillit të Lartë të Prokurorisë. Komisioni i Venecias thekson se kjo nuk mund të jetë zgjedhja vetëm e shumicës parlamentare, por edhe e opozitës, duke përdorur shumicë të cilesuar apo metodë tjetër (parag. 14 dhe 17).
3.Komisioni i Venecias kërkon perfshirjen e opozitës për zgjedhjen e antarëve të Gjykatës Kushtetuese duke rrëzuar variantin e kryeministrit Rama që kërkon që anëtarët të zgjidhen nga shumica aktuale. Duke pasur parasysh faktin se vendet e lira shtesë në Gjykatën Kushtetuese mund të hapen, Komisioni i Venecias rekomandon futjen e një rregulli që kërkon një shumicë të cilësuar dhe mbështetje ndërpartiake për tre anëtarët e Gjykatës Kushtetuese, të cilët zgjidhen nga Kuvendi (parag. 39).
4.Komisioni i Venecias ka rrëzuar tentativën e mazhorancës për të emëruar e vetme Prokurorin e Përgjithshëm dhe Inspektorin e Lartë të Drejtësisë duke kërkuar përfshirjen e opozitës. Në situatën aktuale politike, duhet një rregull i përkohshëm që mundëson zgjedhjen e këtyre dy funksionarëve me një shumicë më të lartë se 3/5. (parag. 25)
5.Komisioni i Venecias ndryshe nga ç’parashikon drafti i qeverisë rekomandon që gjyqtarëve dhe prokurorëve të larguar nga puna, t’i njihet e drejta për tu ankuar në Gjykatën Kushtetuese për shkeljen e të drejtave themelore të tyre. (parag. 66)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.