Standard.al

A mund të vdesësh nga zhgënjimi në dashuri? Ja çfarë thonë ekspertët

0

Humbja e një të dashur është një situatë shumë e vështirë. Nuk është rastësi që shëndeti i keq dhe humbja e fundit e një të dashur janë të lidhura. Në literaturën mjekësore, kjo quhet sindromi i zemrës së thyer

Sipas një studimi të ri të publikuar nga hulumtuesit në Universitetin Rice në Teksas, vejushat dhe vejanët janë në rrezik 40 për qind më të lartë për të vdekur në gjashtë muajt e parë pas humbjes së bashkëshortit të saj. Ata gjetën se ata kishin nivelin më të lartë të biomarkuesve inflamatore gjatë asaj periudhe. Kjo mund të thotë, të ngadalësojë ritmin e zemrës dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Hulumtuesit janë përpjekur të sqarojnë se sa depresioni intensive ndikon në shëndetin tonë.

– Në gjashtë muajt e parë pas humbjes së bashkëshortit rrit rrezikun e vdekjes në 53 për qind më të lartë për sëmundje kardiovaskulare – shpjegoi Chris Fagundes, një asistent profesor i psikologjisë dhe autori kryesor i studimit.

Ai shtoi se studimi përfshinte 32 njerëz që humbën partnerët dhe shumica kryesisht gra. Ata analizuan gjakun e tyre, ndoqën rrahjet e zemrës dhe secili prej tyre plotësoi pyetësorin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.