Standard.al

Të dokumentuara/ Si George Soros arriti me spekullime të shfarosë miliardarat në Itali, Francë e Angli

0

Ishte viti 1988 kur George Soros, themelues dhe këshilltar i Grupit Kuant, President i Fondit Soros dhe i Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur, iu kërkua të merrte pjesë me një grup investitorësh në planin e menaxhimit të ndryshimeve të bankës franceze Société Générale; Soros refuzoi dhe preferonte të vepronte individualisht duke përfituar nga mundësia. Ky veprim i kushtoi atij një dënim për tregtinë e brendëshme nga gjykata franceze, e cila pas disa apelimeve konfirmoi në vitin 2006 gjobën për manjatin e financave. Gjobë gjithashtu konfirmohet nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut, pavarësisht një përpjekje tjetër për të apeluar nga Soros. Por brenda EMS (Sistemit Monetar Evropian), që është paraardhësi i euros, Soros arrin të japë më të mirën e vet: në vitin 1992 ai shiti 10000000000 dollarë të zbuluar në një transaksion repo; ky veprim, i cili e detyroi Mbretërinë e Bashkuar të braktiste Sistemin Monetar Evropian dhe që fitoi Sorosin, pseudonimin “Njeriu që falimentoi Bankën e Anglisë”, e fitoi atë mbi 1 miliard dollarë.

Atë ditë, e cila u rrëzua në histori me emrin “e mërkurë e zezë”, i kushtoi thesarit britanik 3,4 miliardë paund. Gjithashtu në vitin 1992, pikërisht në 16 shtator, Soros kreu operacionin e saktë të njëjtë kundër lira italiane. Në fillim të viteve ’90 lira italiane ishte në broadband të NVM-ve dhe, ende nuk është e qartë pse; Guvernatori i atëhershëm i Bankës së Italisë, Carlo Azeglio Ciampi, vendosi të lëvizë atë në një brez të ngushtë për t’i dhënë forcë. Megjithatë, për t’i dhënë forcë lirisë, shteti duhet të kishte ofruar norma të larta interesi. Menjëherë pas kësaj, Agjencia e vlerësimit Moody uli monedhën italiane dhe ka pasuar sulmin e dhunshëm spekulative në shtator të ’92, e cila solli qeverinë Amato për të zhvlerësuar paundin me 30% me një kosto prej 14,000 miliardë nga Banka e “Italy.

Fitimi i Sorosit ishte i pakufishëm dhe madje pa taksa; ai deklaroi: “Sulmi ndaj lirës ishte një operacion financiar i ligjshëm”. Jo i kënaqur, në vitin 1997, Soros vetë ishte krijuesi i dy sulmeve të tjera spekulative të kryera me të njëjtin modus operandi: një në bahtin tajlandez dhe një në ringgit malajzian. Fondi përdor një pjesë të të ardhurave të saj për të bërë donacione të mëdha për shkaqe të dashur tek ai, më shumë gjasa për të ctornaconto stafit: dhuruar $ 400,000 për të financuar referendumin në Massachusetts për dekriminalizimin e drogës dhe jep rreth 4 milion në vit për dollar drogës Aleanca e Politikave, një organizatë që promovon legalizimin e kanabisit; Ajo është parë edhe si një figurë  e lidhur me familjen Rothschild dhe i lidhur me shumë lëvizje revolucionare si Revolucionit Portokalli në Ukrainë, Pranvera Arabe, lëvizja e gjelbër në Iran dhe grupet disidente Femen dhe Pussy Riot në Rusi, si dhe sponsor i sistemit aktual të menaxhimit e emigracionit. Këto lëvizje do t’i lejonin atij të krijonte situata të reja ku mund të spekulonte; për të vërtetuar këto teori nuk janë mijërat ee-mail të marra pasi serverat e hakuar të Fondacioneve për Shoqëri të Hapur të publikuara nga “DC” në gusht të vitit 2016, ndër të cilat është lista e emrave të përfituesve të donacioneve të saj.

Rastësi që Soros nuk dështoi për të shprehur një opinion (me shkrim ose me gojë) e botës (vizione Azi, në Rusi dhe Ukrainë, mbi antisemitizmin dhe Izraelit, në Evropë, në SHBA) dhe ishte një mbështetës i euros si monedha e vetme në Evropë, në mënyrë që të krijonte situatën aktuale në kohën e EMS. Në vitin 1999, ekonomisti i çmimit Nobel, Paul Krugman, përcaktoi kështu “efektin Soros”: “Askush që nuk e ka lexuar një revistë biznesi në vitet e fundit mund të injorojë se këto ditë ka investitorë të vërtetë, të cilët jo vetëm që lëvizin para në pritje të një krize monetare, por në të vërtetë bëjnë çmos për të shkaktuar këtë krizë për argëtim dhe fitim. Këta aktorë të rinj në vendngjarje ende nuk kanë një emër standard; termi që unë propozoj është ‘Soroi’. ”

 

Dallimi është se ndërsa në Francë është akuzuar, me konfirmimin e dënimit nga Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe në vende si Malajzia, Tailanda dhe Indonezia ju doni një dënim të përjetshëm ose madje edhe dënimi me vdekje, në Itali gjërat janë diametralisht të kundërta: Universiteti i Bolonjës, universiteti më i vjetër në botë, i dha atij një diplomë në ekonomi Honoris causa për shkak të sulmit kundër Italisë në spekulime kundër lira. Ceremonia u zhvillua në prani të Romano Prodi (i cili gjithashtu paraqiti botimin italian të librit autobiografik nga Soros) dhe u kryesua nga Stefano Zamagni, një bashkëpunëtor i ngushtë i Prodi vetë.

Është e natyrshme që të pyes veten se si dikush mund të mendoj për të mësuar edukimin financiar dhe edhe më shumë në mënyrë që ju mund të mendoni për të transmetuar vlerat etike, kulturore dhe civile nga universiteti, i cili duhet të jetë shprehja e fundit, në qoftë se universiteti më i vjetër në botë me një shkallë shpërblim për honoris causa i dha njeritu që dëmton shtetet dhe qytetarët përmes spekulimeve financiare dhe lëvizjeve të lidhura; ndërsa, për më tepër, e gjithë kjo ndodhi me miratimin e zyrave të larta politike, shtetërore dhe kulturore.

 

Marrë nga http://www.wallstreetitalia.com/

*Titulli original i artikullit: Bolonja, titull “Honoris Causa” Sorosit, qw spekulloi 30 miliardë dollar për Italinë

 

Linku i shkrimit origjinal: http://www.wallstreetitalia.com/bologna-laurea-ad-honorem-a-soros-per-aver-speculato-30mila-miliardi-ai-danni-dellitalia/

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.