Standard.al

VIDEO/ A është kjo shenjë e fundit të botës?

0

Çfarë po ndodh në Wales? “Kam frikë se fakti është se ne i kemi gjetur ata nga shenja e detit se diçka nuk është në rregull”, tha Drejtuesi Kombëtar i Ujërave Detare në Plymouth.

Disa dhjetëra oktapodë dolën në plazh në New Quay në brigjet e Wales mbrëmë dhe tronditën popullatën lokale, të cilët asnjëherë më parë nuk e kishin përjetuar këtë fenomen.

Oktapodët që jetojnë në këto ujëra mund të rriten deri në 50 cm zakonisht gjenden vetëm në thellësi prej 3 deri në 100 metra. Disa nga to janë gjetur të vdekurit.

Brett Jones, kreu i ekspeditave detare, tha se i pa ata për herë të parë kur u kthye nga një shëtitje pas perëndimit të diellit.

Ishte si një skenar që paraqet fundin e botës. Kishte rreth 20 ose 25 në plazh. Unë kurrë nuk i kam parë ato nga uji”, tha ai. Ai shtoi se është shumë e rrallë të shohësh oktapod në të thatë, raporton Guardian.

“Kush e di, ata mund të ngatërrojnë dritat e portit, mund të vdesin pas verës ose të jenë sulmuar nga stuhitë e kohëve të fundit,” tha ai.

Jones tha se, sipas përvojës së tij, polipropole të tilla zakonisht fshehin në shkëmbinj dy ose tre metra poshtë sipërfaqes. Ata u përpoqën t’i fusin këto krijesa në det.

“Ne i morëm ata që ishin plotësisht të thatë dhe i hodhëm në det. Unë shpresoj se ne kemi arritur t’i shpëtojmë”, tha ai.

Por përpjekja e tyre nuk ishte e mjaftueshme për t’i shpëtuar të gjithë. Prandaj ai u kërkoi njerëzve të tjerë në plazh që ta ndihmonin të kthente oktapodët në det, por i paralajmëroi ata: ‘Vishni dorëza, rriten si të çmendur’.

Kreu i Akademisë Detare Kombëtare në Plymouth, James Wright, paralajmëroi se një dukuri e pazakontë është një shenjë se diçka nuk është në rregull me oktapodët.

“Kam frikë se fakti është se ne kemi gjetur shenjën e detit se diçka nuk është në rregull. Zona ku ne e shohim këtë sjellje të çuditshme është zona e prekur nga stuhitë e Ofelia dhe Brian, kështu që ne mund të supozojmë se ato preken nga oktapodët. Ata mund të jenë lënduar në stuhi të mëdha ose janë bërë të prekshme për të ndryshuar në presionin atmosferik”, shtoi Wright.

Biologu detar Steve Simpson deklaroi se ishte “jashtëzakonisht e çuditshme dhe e pabesueshme ” sepse oktapodi në këtë mënyrë doli nga deti në bregun e thatë. Ai thotë se oktapodi është shumë i ndjeshëm ndaj tokës dhe është e vështirë të imagjinohet se ata gjetën një burim të ri ushqimi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.