Standard.al

Nëse keni këtë formë trupi, jeni më të rrezikuara nga kanceri i gjirit

0

Gratë të cilat kanë formë të trupit si “molla” rrezikohen më shumë që të preken nga një formë vdekjeprurëse e kancerit të gjirit, ka zbuluar
një studim i fundit.
Ndërsa ato me formë të trupit si “dardha”, ku masa dhjamore përhapet edhe në kofshë, ije dhe mollaqe, mund të preken nga një formë më e
trajtueshme e kësaj sëmundjeje.
Për vite me radhë, shkencëtarët kanë paralajmëruar mbi rreziqet e obezitetit për shkak të të dhënave mbi rolin e tij në zhvillimin e kancerit
të gjirit, si dhe rreziqe të tjera shëndetësore.
Megjithatë, studimi i ri kinez tregon se lidhja mes obezitetit dhe kësaj forme të sëmundjes është shumë më komplekse seç është menduar
më parë, shkruan shendeti.
Çfarë zbuluan?
Hulumtuesit shkencorë zbuluan se gratë me indeks të lartë të masës trupore, ku matet masa dhjamore në lëkurë, janë më të rrezikuara që
të kenë kancerin e gjirit ER + (receptorin pozitiv të oestrogjenit).
Kjo formë e sëmundjes mund të influencohet nga oestrogjeni, pasi hormoni mund të ngjitet tek antigjenet për të stimuluar rritjen e qelizave
kancerogjene.
Pacientët zakonisht marrin tamoksifen, një ilaç që funksionon duke bllokuar oestrogjenin, i cili çon në zhvillimin e qelizave tumorale.
Ndërsa ato me formë të trupit si dardhë janë më të predispozuar të kenë kancerin e gjirit ER- )receptori negativ i oestrogjenit).
Kjo formë e sëmundjes mund të trajtohet me ilaçet që bllokojnë këtë hormon

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.