Standard.al

E tmerrshme/ Këto janë gjërat më të çmenduar që kanë bërë grekët e lashtë (VIDEO)

0

Shikoni gjërat më të çmendura të grekëve të lashtë! Kjo listë e fakteve të çmendura rreth greqisë antike dhe kulturës së tyre është absolutisht e mahnitshme!

Milo e Croton

Grekët e lashtë shpikën një stërvitje progresive. Milo i Croton fitoi gjashtë olimpiadat në ngjarjet e mundjes. Ai gjithashtu fitoi shumë herë në Lojrat Pyjore, Lojërat Isthmiane dhe Lojrat Nemean. Milo donte të tregonte forcën dhe shkathtësinë e tij. Sipas burimeve, mashtrimi i tij i preferuar ishte të mbajë një shegë dhe njerëzit të përpiqen ta marrin atë prej tij, shkruan standard.al.

 

Askush nuk ishte aq i fortë sa të merrte shegën nga ai dhe ai gjithashtu nuk arriti të dëmtojë frytet. Si e fitoi atë forcë dhe aftësi aq të mrekullueshme?

Sipas legjendës popullore, Milo vuri re një viç të porsalindur pranë shtëpisë së tij. Ai vendosi të heqë kafshën dhe ta mbajë atë mbi supet e tij. Ai u kthye ditën tjetër dhe e bëri atë përsëri. Ai e bëri atë çdo ditë derisa viçi u rrit në një dem katërvjeçar. Kështu ishte lindur trajnimi i forcës progresive.

Ja një histori tjetër e atletëve të egër.

Theagenes e Thasos ishte një luftëtar i frikshëm i cili fitoi mbi 1.300 ndeshje gjatë karrierës së tij të dy dekadave. Ai madje fitoi një kurorë për drejtimin e distancave të gjata në qytetin Argos. Si një boksier, ai kurrë nuk u mposht. Sipas legjendës, vite pas tij, një vandal u përpoq për të fëlliqur një statujë në nderim të Theagenes. Statuja e bronzit u thye në gjysmë dhe e shtypte kriminelin e mundshëm.

Kontrolli i lindjes nga teshtitja

 

Grekët e lashtë kishin forma të ndryshme të kontrollit të lindjes. Disa forma përfshinin bimë dhe bimë të caktuara, të cilat punonin shumë mirë. Megjithatë, një mjek, Soranus, i këshilloi gratë të bënin diçka pak të çuditshme. Pas marrëdhënieve, grave u është thënë të grumbullohen dhe të teshtin për të mos u bërë shtatzënë. Ai gjithashtu sugjeroi të kërcejnë lart e poshtë për të larguar spermën.

Nëse kjo nuk është mjaft e çmendur për ju, në faqen e internetit Snopes.com ende po debunking metodën “kërcejnë lart dhe poshtë” të kontrollit të lindjes, në fund të vitit 2007.

Brazen Bull

Në shekullin e 6 para Krishtit, një punonjës bronzi i quajtur Perilaus i Athinës krijoi një dem të madh të mbushur prej bronzi dhe ia dha një sundimtari të quajtur Phalaris. Një derë në anën e demit lejoi një njeri të ngjitej në skulpturë. Pasi dera ishte mbyllur, një zjarr mund të ndizet nga poshtë dhe ngadalë rosto personin, shkruan standard.al.

Por kjo nuk përfundon atje. Në kokën e demit ishte një seri ndalesash dhe tubash që transformonin britmat e personit në “më të butë, më patetik, më melodioz të zhurmave”. Phalaris ishte shumë i impresionuar. I lodhur nga mizoria e pjesës, ai kërkoi Perilusin që të ngjitej në dem dhe të tregonte aftësitë e tubave. Sapo hyri brenda, Phalaris mbylli derën dhe urdhëroi një zjarr të ndezur nën demin. Ai thuhet se tha: “Merrni shpërblimin e duhur për artin tuaj të mrekullueshëm; Le të jetë krijuesi i muzikës i pari që luan “.

 

Para Periljes, ata e larguan atë nga dema dhe e hodhën jashtë një shkëmb. Pavarësisht nga zhgënjimi i Phalaris, dem i furishëm u bë forma më e zakonshme e Greqisë së lashtë.

Ja një fakt shtesë. Phalaris ishte një sundim tiran në Acragas në Sicili nga 570 pes në 554. Ai është i njohur për disa projekte ndërtimi, por ai kishte një brez mizor që e bënte atë proverbial “tiranin e keq”. Sipas legjendës, pasi u rrëzua nga një gjeneral, sunduesi i ri urdhëroi që Phalaris të pjekte brenda demit të furishëm.

Korpusi fitimtar

A e dini? Mashtrimi ishte një problem i madh në sportin e lashtë grek, ashtu si sot. Pjesa më e madhe e kohës, ishte rryshfeti i zakonshëm ose lëvizjet e gabuara gjatë lojës. Këtu është një pamje e një skene në një kylix që përshkruan dy luftëtarë të pankratistëve. Njëri prej tyre është duke u përpjekur të nxjerrë syrin e kundërshtarit të tij, ndërsa njëkohësisht kafshon. Udhëheqësi është duke u përgatitur për të goditur luftëtarin për faullin.

Disa luftëtarë do të gjejnë një mënyrë më të lehtë dhe do të përpiqen të mallkojnë ose të kundërshtojnë kundërshtarët e tyre duke përdorur “tableta mallkimi” për t’i bërë ato të humbasin.

Një ngjarje e mbajtur gjatë Lojrave Olimpike ishte pankrimi, i cili ishte një stil i përzier i arteve marciale që përzier boksin dhe mundje. Më i famshëm i pankratistëve ishte Arrhachion. Gjatë Olimpiadës së 54-të në vitin 564 para erës sonë, Arrhachion hyri në bankrot për të mbrojtur kampionatin e tij. Megjithatë, kundërshtari i tij e mori më mirë atë dhe e vuri Arrachionin në një grindje. Thuhet se trajneri Arrhachion bërtiti, “Çfarë funerali gjobë nëse nuk dorëzoni në Olimpia”. Arrhachion u përgjigj me gjarpërim dhe duke nisur këmbën e kundërshtarit të tij dhe duke e dislokuar atë. Dhimbja detyroi kundërshtarin e tij të dorëzohej.

Për fat të keq, masa e theu Arrhachion’s qafën. Përkundër kësaj, gjyqtarët e quajtën Arrhachion fitimtar. Ai mbrojti me sukses titullin e tij.Fama e tij përhapej si njerëz që e mbanin si ideale atletike./standard.al

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.