Standard.al

Çfarë të bëni nëse ju ngulet një iriq deti në këmbë?

0

Nëse ndodheni me pushime në një vend ku ka iriq deti, rreziku që mund t’ju hyjnë në këmbë është shumë i madh. Nëse do të ndodheni në një situatë të tillë ja masat që duhet të merrni:

– Largoni sa më shpejt gjembat e tij me piskatore ose gjilperë dhe alkool. Kujdes mos i këputni. Lyejeni me pak vaj ulliri, shtrydhini si puçrra dhe hiqini me piskatore.

– Gjembat e futur thellë largohen me dyll qiriu. Ndizni një qiri dhe hidhni dyllin e qiriut sipër vendit të prekur. Lëreni të thahet për pak min dhe largojeni. Ose me dyll depilimi. Nese nuk jeni të sigurtë se i keni hequr të gjitha, duhet të drejtoheni tek mjeku.

– Pas largimit të tyre shpërlajini me ujë dhe sapun ose ujë e kripë ose ujë e peroksid hidrogjeni. Uji duhet të jetë i nxehtë. Sa më shumë qe ta duroni aq më mirë. Nga 20 deri ne 40 minuta.

– Mos e mbuloni zonën me fllaster ose leukoplast.

– Natën kur të flini vishni një çorape më të madhe se masa juaj e këmbës së lagur me uthull molle që të mos infektohet.

– Me rekomandim të mjekut merrni ibuprofen çdo 4 deri 8 orë për menaxhimin e dhimbjes.

– Nëse skuqja nuk largohet brenda 2 ose 3 ditësh duhet të shkoni tek mjeku. Mos e lini pa trajtuar mirë nëse vëreni probleme me frymëmarrjen tuaj pasi kjo mund të jetë një shenjë e përhapjes së infeksionit në trup.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.