Standard.al

Foto/ 20 vite nga roboti i parë në Mars, disa nga pamjet më të mrekullueshme nga planeti i kuq

0

4 korriku shënoi vitin e njëzetë që NASA ka një robot që punon në sipërfaqen e Marsit.

Në vitin 1997, roboti “Mars Pathfinder” u ul në planetin e kuq dhe punoi për eksplorimin e sipërfaqes për tre muaj, duke analizuar atmosferën dhe klimën e Marsit dhe duke vlerësuar përbërjen e shkëmbinjve. Që nga “Pathfinder”, 8 robotë të tjerë të NASA-s kanë eksploruar Marsin. Si “Spirit” dhe “Opportunity”, prekën terrenin në 2004 me misionin e gjetjes së provave të ujit dhe së bashku, morën mijëra fotografi të terrenit shkëmbor dhe grumbulluan të dhëna që ndikuan studiuesit të besonin se Marsi ështe planet i lagësht. Ndërsa “Spirit” ka “vdekur”, “Opportunity” vazhdon të funksionojë. Roboti më i madh dhe më i avancuar që është dërguar në Mars, “Curiosity”, u ul në sipërfaqen e tij në gusht të 2012.

Roboti është i pajisur me 17 kamera, një lazer dhe një pajisje që grumbullon mostrat e shkëmbinjve, me shpresën e gjetjes së gurëve që janë formuan në ujë. Kohët e fundit, “Curiosity”, ka dorëzuar detaje të reja në NASA rreth një mjedisi të liqeneve të lashta në kraterin e Gale të Marsit.

4 korriku shënoi vitin e njëzetë që NASA ka një robot që punon në sipërfaqen e Marsit. Në vitin 1997, roboti “Mars Pathfinder” u ul në planetin e kuq dhe punoi për eksplorimin e sipërfaqes për tre muaj, duke analizuar atmosferën dhe klimën e Marsit dhe duke vlerësuar përbërjen e shkëmbinjve. Që nga “Pathfinder”, 8 robotë të tjerë të NASA-s kanë eksploruar Marsin. Si “Spirit” dhe “Opportunity”, prekën terrenin në 2004 me misionin e gjetjes së provave të ujit dhe së bashku, morën mijëra fotografi të terrenit shkëmbor dhe grumbulluan të dhëna që ndikuan studiuesit të besonin se Marsi ështe planet i lagësht. Ndërsa “Spirit” ka “vdekur”, “Opportunity” vazhdon të funksionojë. Roboti më i madh dhe më i avancuar që është dërguar në Mars, “Curiosity”, u ul në sipërfaqen e tij në gusht të 2012. Roboti është i pajisur me 17 kamera, një lazer dhe një pajisje që grumbullon mostrat e shkëmbinjve, me shpresën e gjetjes së gurëve që janë formuan në ujë. Kohët e fundit, “Curiosity”, ka dorëzuar detaje të reja në NASA rreth një mjedisi të liqeneve të lashta në kraterin e Gale të Marsit.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.