Standard.al

Genocidi Romëve Evropian  1939-1945

0

Duke tërhequr përkrahjen e shumë gjermanëve jo-nazistë, të cilët përkrahin paragjykimin shoqëror ndaj romëve, nazistët i konsideruan romët si “racialisht inferiorë”. Fati i Romëve në disa mënyra u krahasua me atë të hebrenjve. Nën regjimin nazist, autoritetet gjermane i nënshtruan romët për internime arbitrare, punë të detyruar dhe vrasje masive. Autoritetet gjermane vranë dhjetëra mijëra romë në territoret e okupuara gjermane të Bashkimit Sovjetik dhe Serbi dhe mijëra të tjerë në qendrat e vrasjeve në Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Belzec, Sobibor dhe Treblinka. SS dhe policia burgosën romët në kampet e përqendrimit në Bergen-Belsen, Sachsenhausen, Buchenwald, Dachau, Mauthausen dhe Ravensbrück. Të dy në të ashtuquajturën Reich gjermane të Madhe dhe në të ashtuquajturën Generalgouvernement, autoritetet civile gjermane menaxhuan disa kampe të detyruara në të cilat ata burgosën romët.

Më 21 shtator 1939, Reinhard Heydrich, kreu i Zyrës Kryesore të Sigurisë së Rajhut, u takua me zyrtarë të Policisë së Sigurimit (Sipo) dhe Shërbimit të Sigurisë (SD) në Berlin. Me fitoren gjermane në pushtimin e Polonisë siguroi se ai kishte për qëllim të deportojë 30,000 romë gjermanë dhe austriakë nga Reich Gjermania e Madhe në Generalgouvernement (atë pjesë të Polonisë të pushtuar nga Gjermania që nuk u aneksua direkt në Gjermani). Guvernatori i Përgjithshëm Hans Frank, zyrtar i lartë i pushtimit civil në Gjeneralgouvernement, e hodhi poshtë këtë plan kur ai refuzoi të pranonte një numër të madh të romëve dhe hebrenjve në Generalgouvernement në pranverën e vitit 1940.

Autoritetet gjermane deportuan disa romë nga Rajhu i Madh Gjerman në Poloni të pushtuar në 1940 dhe 1941. Në maj të vitit 1940, SS dhe policia deportuan afërsisht 2,500 romë dhe sintit, kryesisht banorë të Hamburgut dhe Bremenit, në rrethin e Lublinit në Generalgouvernement. SS dhe autoritetet policore i burgosën në kampet e punës së detyruar. Kushtet në të cilat ata kishin për të jetuar dhe punuar provuar të jetë vdekjeprurëse për shumë prej tyre. Fati i të mbijetuarve nuk dihet; Ka të ngjarë që SS vrarë ata që ishin ende gjallë në dhomën e gazit të Belzec, Sobibor, ose Treblinka. Në vjeshtën e vitit 1941, autoritetet e policisë gjermane deportuan 5.007 Sinti dhe Lalleri Ciganë nga Austria në geto për hebrenjtë në Lodz, ku ata banonin në një seksion të ndarë. Pothuajse gjysma e romëve vdiqën brenda muajve të parë të mbërritjes së tyre, për shkak të mungesës së ushqimit të mjaftueshëm, karburantit, strehimit dhe ilaçeve. Zyrtarët gjermanë dhe policia i dëbuan ata që i mbijetuan këtyre kushteve të tmerrshme në qendrën e vrasjes në Chelmno në muajt e parë të 1942. Atje, së bashku me dhjetëra mijëra banorë çifutë të geto të Lodzit, romët vdiqën në furgonë me gaz, të helmuar nga karboni Gaz monoksid.

Me qëllim që t’i largonin ata nga të ashtuquajturit Reich gjerman, në të ardhmen e afërt, autoritetet gjermane i mbyllën të gjithë romët në të ashtuquajturat kampet e zjarrta (Zigeunerlager). Me pezullimin e deportimeve të romëve në vitin 1940, këto objekte u bënë stilolapsa afatgjata. Marzahn në Berlin së bashku me Lackenbach dhe Salzburg në Austri ishin ndër më të këqijat e këtyre kampeve. Qindra romë vdiqën si pasojë e kushteve të tmerrshme. Gjermanët vendas u ankuan në mënyrë të përsëritur për kampet, duke kërkuar deportimin e romëve të internuar atje për të “mbrojtur” moralin publik, shëndetin publik dhe sigurinë. Policia lokale i përdori këto ankesa për t’iu apeluar zyrtarisht Reichsführer-SS (Shefi i SS) Heinrich Himmler për Rifillimi i deportimeve të romëve në lindje.

Në dhjetor të vitit 1942, Himmler urdhëroi deportimin e të gjithë romëve nga të ashtuquajturat Reich gjerman i Madh. Kishte përjashtime për kategori të caktuara, duke përfshirë njerëz me “gjak të pastër cigane” që nga kohët e lashta, persona me prejardhje cigane të cilët konsideroheshin të integruar në shoqërinë gjermane dhe për këtë arsye nuk u sollën si ciganë dhe personat (dhe familjet e tyre) të cilët kishin U dalluan në shërbimin ushtarak gjerman. Të paktën 5,000 dhe ndoshta më shumë se 15,000 persona ranë nën këto përjashtime, megjithëse autoritetet lokale shpesh injoruan dallimet gjatë grumbullimeve. Autoritetet policore madje kapën dhe dëbuan ushtarët romë që shërbenin në forcat e armatosura gjermane (Wehrmacht), ndërsa ata ishin në shtëpi me leje.

Në përgjithësi, policia gjermane deportonte romët në Rajhun e Madh të Gjermanisë në Auschwitz-Birkenau, ku autoritetet e kampit i vendosën ata në një kompleks të veçantë që quhej “kampi i familjes cigane”. Rreth 23,000 romë, sinti dhe lalleri u dëbuan në Auschwitz krejtësisht. Në të ashtuquajturën kompleksi cigane, të gjithë familjet jetonin së bashku. Studiuesit mjekësorë të SS-së të caktuar në kompleksin e Auschwitzit, si kapiteni i SS, Dr. Josef Mengele, morën autorizimin për të zgjedhur lëndë njerëzore për eksperimente mjekësore pseudoscientifike nga të burgosurit në kompleksin e kampit të përqëndrimit të Aushvicit. Mengele zgjodhi binjakë dhe dwarves, disa prej tyre nga kampi i familjes cigane, si subjekte të eksperimenteve të tij. Përafërsisht 3,500 romë të rritur dhe adoleshentë ishin të burgosur në kampin tjetër të përqëndrimit gjerman; Hulumtim mjekësor Nga të burgosurit në kompleksin e kampit të përqendrimit në Auschwitz. Mengele zgjodhi binjakë dhe dwarves, disa prej tyre nga kampi i familjes cigane, si subjekte të eksperimenteve të tij. Përafërsisht 3,500 romë të rritur dhe adoleshentë ishin të burgosur në kampin tjetër të përqëndrimit gjerman; Studiuesit mjekësorë përzgjodhën subjektet nga romët e burgosur në Ravensbrück, Natzweiler-Struthof dhe kampet e përqendrimit në Sachsenhausen për eksperimentet e tyre, ose në vend në kampet ose në institutet e afërta.

Gjendja në kompleksin e Ciganëve në Auschwitz-Birkenau kontribuoi në përhapjen e sëmundjeve infektive dhe epidemive – tifo, lisi, dhe dizenteri – që reduktoi rëndë popullatën e kampit. Në fund të marsit, SS vrau rreth 1,700 romë nga rajoni Bialystok në dhomat e gazit; Ata kishin ardhur disa ditë më parë dhe shumë, megjithëse në asnjë mënyrë nuk ishin të gjithë, ishin të sëmurë. Në maj 1944, udhëheqja e kampit vendosi të vriste banorët e kompleksit cigan. Rojet e SS-së rrethuan dhe mbyllën kompleksin. Kur urdhëroi të dalin, romët refuzuan, pasi u paralajmëruan dhe u armatosën me tuba hekuri, lopata dhe mjete të tjera të përdorura për punë.

Krerët e SS nuk zgjodhën të ballafaqoheshin direkt me Romën dhe u tërhoqën. Pas transferimit të 3000 romëve të aftë për punë në Aushvic I dhe në kampet e tjera të përqendrimit në Gjermani në fund të pranverës dhe në fillim të verës së vitit 1944, SS-të u shpërngulën kundër 2,898 të burgosurve të tjerë më 2 gusht. Shumica e viktimave ishin të sëmurë, , Gra, dhe fëmijë. Stafi i kampit vrau pothuajse të gjitha në dhomat e gazit të Birkenaut. Një pjesë e vogël e fëmijëve që ishin fshehur gjatë operacionit u kapën dhe u vranë në ditët në vijim. Së paku 19,000 nga 23,000 romë të dërguar në Auschwitz vdiqën atje.

Në okupimin gjerman të Evropës, fati i romëve ndryshonte nga një vend në tjetrin, varësisht nga rrethanat lokale. Autoritetet gjermane përgjithësisht internuan romët dhe i vendosën ata si punëtorë të detyruar në Gjermani ose u transportuan në Poloni për t’u vendosur në punë të detyruar ose për t’u vrarë. Në kundërshtim me politikën gjermane ndaj hebrenjve gjermanë dhe austriakë, ku njerëzit e të ashtuquajturës gjak të përzier ishin të përjashtuar nga masat e dëbimit (edhe pse jo nga puna e detyruar), SS dhe policia, pas shumë zhgënjimeve dhe konfuzionit, vendosën që ” “Gjaku i pastër” ishte i parrezikshëm dhe se “gjysmë-racave”, pavarësisht nga përqindja e “përzierjes” së gjakut, ishin të rrezikshme dhe si rrjedhim të zhdukur.

Njësitë ushtarake gjermane dhe policia SS gjithashtu gjuajtën pothuajse të paktën 30,000 romë në shtetet baltike dhe gjetkë në Bashkimin Sovjetik të okupuar, ku Einsatzgruppen dhe njësitet e tjera të vrasjes së lëvizjes vranë romët në të njëjtën kohë që ata vranë hebrenjtë dhe komunistët. Në Serbinë e pushtuar, autoritetet gjermane vranë romët meshkuj në operacionet e goditjes gjatë vitit 1941 dhe në fillim të 1942; Pastaj vranë gratë dhe fëmijët në furgonë me gaz në vitin 1942. Numri i përgjithshëm i romëve të vrarë në Serbi nuk do të njihet kurrë. Vlerësimet shkojnë në mes të 1,000 dhe 12,000.

Në Francë, autoritetet Vichy franceze intensifikuan masat kufizuese dhe ngacmimet e romëve pas krijimit të regjimit kolaboracionist në vitin 1940. Në vitin 1941 dhe 1942, policia franceze internonte së paku 3,000 dhe ndoshta 6,000 romë, banorë të dy të pushtuarve të Francës dhe të pabanuar France. Autoritetet franceze dërguan relativisht pak prej tyre në kampet në Gjermani, si Buchenwald, Dachau dhe Ravensbrück.

Ndërsa autoritetet në Rumani, një nga partnerët e Boshtit të Gjermanisë, nuk e asgjësuan sistematikisht popullsinë rome që jetonin në territorin rumun, zyrtarët rumunë të ushtrisë dhe policisë deportuan rreth 26,000 romë, kryesisht nga Bukovina dhe Besarabia, por edhe nga Moldavia dhe Bukureshti, Në Transnistria, një pjesë e Ukrainës jug perëndimore të vendosur nën administrimin rumun, në 1941 dhe 1942. Mijëra të dëbuar vdiqën nga sëmundjet, uria dhe trajtimi brutal.

Autoritetet e të ashtuquajturit Shteti i Pavarur Kroaci, një partner tjetër i Boshtit i Gjermanisë dhe i drejtuar nga organizata militante separatiste dhe terroriste Ustasa, fizikisht asgjësuan pothuajse të gjithë popullsinë rome të vendit, rreth 25,000 vetë. Sistemi i kampeve të përqëndrimit të Jasenovac, i drejtuar nga milicia e Ustas dhe policia politike kroate, mori jetën prej 15,000 deri në 20,000 romë.

Nuk dihet saktësisht se sa romë u vranë në Holokaust. Derisa shifrat ose përqindjet e sakta nuk mund të përcaktohen, historianët vlerësojnë se gjermanët dhe aleatët e tyre kanë vrarë rreth 25 përqind të të gjithë romëve evropianë. Nga pak më pak se një milion romë që besohet të kenë jetuar në Evropë para luftës, gjermanët dhe partnerët e tyre të Boshtit vranë deri në 220,000.

Pas luftës, diskriminimi kundër romëve vazhdoi në të gjithë Evropën Qendrore dhe Lindore. Republika Federale e Gjermanisë përcaktoi se të gjitha masat e marra kundër romëve para vitit 1943 ishin masa legjitime zyrtare kundër personave që kryen vepra penale, jo rezultat i politikës së drejtuar nga Nga paragjykimet racore. Ky vendim në mënyrë efektive mbylli derën e kthimit për mijëra viktima rome, të cilët ishin burgosur, sterilizuar me forcë dhe janë dëbuar nga Gjermania për asnjë krim të veçantë. Policia kriminale e pasluftës bavareze mori përsipër dosjet e hulumtimit të regjimit nazist, duke përfshirë regjistrin e romëve që kishin banuar në Rajhun e Madh të Gjermanisë.

Vetëm në fund të vitit 1979 Parlamenti Federal i Gjermanisë Perëndimore identifikoi persekutimin nazist të romëve si motive racore, duke krijuar mundësi për shumicën e romëve që të kërkonin kompensim për vuajtjet dhe humbjet e tyre nën regjimin nazist. Në këtë kohë, shumë prej atyre që u bënë të ligjshëm tashmë kishin vdekur.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.