Standard.al

Gruaja vendosi në arkivole dhe kuti mijëra fëmijëve për shumë vite deri sa ata nuk merrnin më. Arsyeja do ju bërë për të qarë

0

Gruaja e të cilit ne do të flasim sot quhet Irena Sendler dhe ka lindur në Varshavë, Poloni, 15 shkurt, 1910. Fëmijëria e saj u shënua me edukim të ngurtë të prindërve të saj, por gjithmonë ata i kishin thënë për të ndihmuar gjithmonë të tjerët edhe kur nuk keni mundësinë për ta bërë atë.

1 Irena kur ajo ishte vetëm shtatë vjeç, babai i saj u largua nga jeta pasi vdiq sepse nuk kishte për të pirë e për të ngrënë. Shpirti i tij i butë, megjithatë, ka ofruar gjithmonë të mirën për të tjerët. Babai i saj ishte një mjek shumë i respektuar dhe kështu Irena, për të dhe për veten e saj, vendosi që të bëhëj infermiere në atë kohë, edhe pse Evropa ishte anti-semite, për vajzat. Edhe pse një katolike e devotshme, ajo nuk pranoi të ketë paragjykime dhe u përpoq për më të mirën për të ndihmuar familjet edhe hebrenj. Në vitin 1939, nazistët, kishte krijuar një geto në Varshavë, ku dhe janë internuar familje hebreje. Kjo grua, ishte testuar rëndë nga tmerri se ata e kishin detyruar që të jetojnë në këto familje të varfra.

2 Pra, së bashku me disa punonjës të guximshëm, Irena filloi të fshehë për të ndihmuar fëmijët hebrenj në geto, për të shmangur që ato të vdesin. Ajo për të shmangur vdekjen e tyre, i fshiht dhe pë pas i jepte për birësim apo dhe i cconte në jetimore. Kuptohet, jo të gjitha nënat lejuan që fëmijët e tyre të shkonin në duart e të huajve.

 

3 Shpesh, të vegjlit janë transportuar në ambulanca, së bashku me shumë të sëmurë rëndë. Me kalimin e kohës, megjithatë, kjo praktikë ishte shumë e rrezikshme, kështu që Irena kishte një tjetër dredhi që shpiku për ti fshehur në qese mbeturinash dhe madje edhe arkivole. Në mesin e këtyre fëmijëve ka pasur edhe Elzunia. E vetmja kujtesë e familjes që ka pasur me të ishte një lugë argjendi që nëna e saj e kishte fshehur në mesin e rroba.

4 Me këtë metodë, gruaja ka arritur të kursejnë më shumë se 2.500 fëmijë: kur nazistët e kanë zbuluar atë, ata e kanë burgosur dhe torturuar brutalisht. A jo u dënua edhe me vdekje. Por mbështetësit e saj për të mos e lejuar këtë gjë kishin korruptuar rojet dhe vetëm pas disa viteve vdiq natyrshëm. Ajo ishte në gjendje për të përqafuar çmimin Nobel për Paqe në vitin 2007 dhe vdiq vitin e ardhshëm në moshën 98 vjeç. Pershtati Standard.al

4 3 2 3 1 5

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.