Standard.al

6-vjeçari la një dokument që do të ndryshojë rrjedhën e historisë

0

Onfim ishte një djalë i zakonshëm i cili jetoi në Novgorod, në Rusi, gjatë shekullit të 13-të. Siç ishte praktikë e zakonshme në atë kohë, ai shkroi letra  sikundër dhe shikohen dhe ne foto me anë të thururave dhe me maja shkrepëseje.  Aksidentalisht, Onfim ka krijuar të dhëna interesante arkeologjike te cila u zbulua shekuj më pas. Këtë herë lëvozhga e drurit që shkroi ai mbi to me fije shkrepëseje kadhë dhënë një pasqyrë unike të jetës në mesjetare në Novgorod. Onfim ishte një djalë gjashtë apo shtatë-vjeçar i cili ruajti mesazhet e tij personale, letra dashurie, lista pazari, rrokje, shënime, dhe detyrat e shtëpisë. Ai gjithashtu i mbajti vizatimet e tij që përshkruhen përvojat e përditshme të tilla si rrahje mes tij dhe mësuesit të  tij. Shënimet e Onfim janë të vlefshme për shkak të ndershmërisë së tyre fëminore i cili përshkruan jetën në mesjetë ne mënyrë   paanshme dhe mund të studiohet si histori sociale. Shumica e të dhënat të së kaluarës janë shkrimet e politikanëve, teologëve, dhe historianët, por tregon më shumë për jetën e njerëzve “aktuale” puna që  ruajt nga fëmija shkruan Standard.al. Koleksioni përbëhet nga shtatëmbëdhjetë artikujve  të shkruar me thupër prej të cilave janë dymbëdhjetë ilustrime me tekst, dhe pesë të tjerat përmbajnë vetëm tekstin. Studiuesit kanë  analizuar punën Onfim . Në një prej tyre, ai kishte ilustruar një kalorës mbi një kalë, thikat një heshtë dhe është konstatuar se Onfim përshkoi veten si një kalorës. Pjesa më e madhe e punës të ruajtura është pjesë e shtëpisë së tij – ai kishte praktikuar alfabetin dhe kishte shkruar psalme duke përfshirë fraza të tilla si “Zot, më ndihmo shërbëtorin tënd Onfim” dhe fragmente nga Psalmet 6: 2 dhe 27: 3. Shumica e punës së tij përmban citate nga Libri i Psalmeve. Djali la vizatimet e kalorësve, kuajt, shigjetat, dhe armiqtë e vrarë, dhe me sa duket, ai i pëlqente për të ilustruar njerëzit më shumë se çdo gjë tjetër. Në një nga vizatimet ai kishte ilustruar veten, nënën e tij, dhe babait, ndërsa në një tjetër ai e kishte vizatuar një portret të vetvetes si një kafshë fantastike. Ekziston edhe një kur fëmijët  luajnë rreth një pemë, ndërsa një prej tyre është fshehur pas pemës. Ka shënime mbi ilustrimet, e duke thënë: “Unë jam një kafshë” dhe një tjetër “Përshëndetje nga Onfim në Danila.” Ai kishte ilustruar edhe të atin dhe të shkruar “Ky është babai im! Ai është një luftëtar. Kur të rritem, dua të jetë një luftëtar ashtu si ai! “Ne shpresojmë se ai e bëri dhe se ai ishte një kalorës i lumtur kur ai u rrit./Pershtati Standard.al/Untitled-12 4 4 5 6

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.