Standard.al

Ushtari gjerman që theu urdhrat e Hitlerit dhe njihet si “shpëtimtari i Parisit”

0

Dietrich von Choltitz ishte një ushtar gjerman i lindur më 9 nëntor 1894. Ai  kujtohet për rolin e tij në mbrojtjen e bukurisë dhe trashëgimisë së Parisit, kur ai ka fyer  urdhra të drejtpërdrejta nga Hitleri që kishte për qëllim që ta shkatërronte kete qytet.  Hitleri ishte i njohur për  taktikat e luftës.  Kështu, kur nazistët ishin në gjendje për të kërkuar një qytet gjatë betejës, ata do ta shkatërronin atë, duke mos lënë gur pa luajtur që në kohën kur armiku vinte për ti kërkuar ata.  Tashmë Dietrich Von Choltitz kishte ndërtuar një reputacion për shkatërrimin  e qyteteteve të  armikut, duke fituar  emrin si `prishës i qyteteve ‘. Kjo është mjaft e qartë nga një kohë kur ata ishin tërhequr nga Fronti ruse pas humbjes më të madhe të popullit  të armikut, dhe ai pastaj urdhëroi njerëzit e tij të  mbetur për të shkatërruar çdo gjë që mund të jetë në përdorim të armikut. Ushtarët e Vermahtit gjerman në frontin e Arc de Triomphe  pushtuan Parisin në 1940.

Kështu, kur Hitleri urdhëroi për të shkatërruar Parisin  ai e dinte se Dietrich von Choltitz ishte njeriu për këtë punë. Megjithatë, në një kthesë të ngjarjeve, Dietrich sfidoi urdhrat e  Hitlerit dhe ia dorëzoi  Parisin  Forcave të Lira francez më 25 gusht, 1944. Kjo ishte një ngjarje e veçantë. Ju mund të pyesin se çfarë ka shtyre një ushtar besnik të tillë të ushtrisë gjermane për të sfidoar urdhrat Hitlerit. Sipas tij, arsyet e tij ishin: Ai kishte një dashuri të thellë për Paris, për shkak të arkitekturës së saj të bukur, historinë dhe kulturën. Ai nuk mund të ishte  përgjegjës për dështimin e një qyteti të tillë të bukur. Ai kishte ardhur në përfundim se Hitleri nuk ishte  mendje e qëndrueshme, dhe se tani ishte duke luftuar një betejë e humbur.

Në kohën kur Dietrich von Choltitz u Dorëzimi  kurë i dorëzoi francës kryeqytetin ai ishte, ai ishte guvernatori ushtarak i qytetit, dhe kjo duhet të ketë zemëruar Hitlerin përtej të kuptuarit, sepse dëshira e tij ishte për të parë Paris shkrumb e hi.

 

Kjo mbështetet nga faktet në vijim; Dietrich u caktua si guvernator ushtarak të Parisit më 7 gusht 1944, dhe një ditë më pas, gjatë një takimi me Hitlerin, ai personalisht udhëzoi  Dietrich për të bërë përgatitjet për të shkatërruar Paris, për të mos   lënë gur pa luajtur.Çlirimi i Parisit. Ëikipedia / Public Domain

Kjo do të thotë se qëllimi i vetëm i emërimit të tij ishte për të mbikëqyrur shkatërrimin e qytetit, për shkak se në të kaluarën ai kishte ndërtuar një reputacion për të bërë çdo gjë në fuqinë dhe kapacitetin e tij për të siguruar që qytetet janë shkruar plotësisht jashtë para se ata binin në duart e armiku.

Pas mbërritjes së tij në Paris më 9 gusht, në mënyrë që të marrë përsipër pozicionin e tij të sapo emëruar, besohet se Hitleri ka konfirmuar urdhërat e tij të mëparshme nga kabllo tha: “Qyteti nuk duhet të bien në duart e armikut, përveç shkaterrimit në rrënoja të plotë.” Më 25 gusht 1944 – dita ku Dietrich u dorëzua – besohet se Hitleri telefonoi Dietrich në selinë e tij, me një tërbim të thellë duke i kërkuar nëse Paris u djegur. Për shkak të përpjekjeve të tij në sigurimin se Paris kishte mbetur i paprekur, Dietrich von Choltitz u përshëndet si “shpëtimtar i Parisit”.Pershtati Standard.al1 2 44 55

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.