Standard.al

12 operacionet ushtarake më sekrete në histori

0

Shumë ngjarje në histori janë ndryshuar për shkak të misioneve të fshehta që janë kryer nga ushtria ose nga organizatat e fshehta, të cilat udhëhiqen nga qeveria. Si rezultat i aktiviteteve të tilla, janë bërë zbulimet, komplotet, padrejtësitë e shkaktuara, janë vrarë dhe qeveritë sërish i kanë mbajtur të fshehta për publikun.

 

 1. Qyteti bërthamor i nëndheshëm prej akulli

 

Ndonjëherë historia është më e çuditshme sesa trillimet shkencore. Pas pushtimeve ushtarake, kampi i stërvitjes u shndërrua në një akull gjigant për përdorimin e raketave. Qëllimi ishte për të ruajtur rreth 600 raketa bërthamore në bazë. Projekt “Iceworm” ishte emri i koduar për një program top-sekret të Shteteve të Bashkuara dhe ushtrisë gjatë Luftës së Ftohtë, me qëllim për të ndërtuar një rrjet për nisjen e raketave bërthamore. Objektivi përfundimtar i vendosjes së raketave me rreze të mesme nën akull, në një afërsi të mjaftueshme për të arritur objektivat në kuadër të Bashkimit Sovjetik ishte mbajtur sekret nga qeveria daneze.

Për të studiuar mundësinë e punës nën akull, një projekt i publikuar dhe i njohur me emrin “Camp Century”, u lançua në vitin 1960. Megjithatë, kushtet e paqëndrueshme të akullit bën që ky projekt gjigant të anulohej në vitin 1960.

 

 1. Operacioni i quajtur “Kapësi i letrave”

 

Si pasojë e Luftës së Dytë Botërore, inteligjentët amerikanë filluan operacionin “Kapësi i letrave” si një përpjekje të fshehtë për të rekrutuar shkencëtarët e Gjermanisë naziste për punësimin në Shtetet e Bashkuara. Ky operacion doli të ishte mjaft i suksesshëm.

 

 1. Operacioni i quajtur “Anthropoid”

 

Operacioni “Anthropoid” ishte emri i koduar për atentatin ndaj oficerit nazist, Reinhard Heydrich. Operacioni është kryer në Pragë më 27 maj 1942, pasi u përgatit nga Ekzekutivi i Operacioneve Speciale Britanike me miratimin e qeverisë çekosllovake. Edhe pse gjatë sulmit Reinhard vetëm u plagos, ai vdiq nga plagët më 4 qershor 1942.

 

 1. Operacioni “Valkyrie”

 

Operacioni Valkyrie ishte një plan emergjence gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore, me qëllim që të merrnin kontrollin e ushtrisë rezervë, me pretendimin e ndonjë kryengritje të mundshme civile. Oficeri i Përgjithshëm i ushtrisë gjermane Friedrich Olbricht, gjeneral major Henning von Tresckow dhe koloneli Claus von Stauffenberg modifikuan planin me qëllim që të merrnin kontrollin e qyteteve gjermane, të çarmatosnin SS dhe të mundësonin arrestimin e udhëheqjes naziste, pasi Hitleri u vra në 20 korrik. Vdekja e Hitlerit (në krahasim me arrestimin e tij) ishte e nevojshme për të liruar ushtarët gjermanë nga betimi i tyre për besnikëri ndaj tij. Pas përgatitjes të gjatë, komploti është kryer në vitin 1944, por nuk arriti të përmbushte qëllimin e tij.

 

 1. Projekti 404

 

Projekt 404 ishte emri i koduar për një mision të fshehtë me qëllim këshillimor ndaj forcave ajrore në SHBA për t’u përdorur gjatë viteve të mëvonshme të Luftës së Vietnamit. Qëllimi i Projektit 404 ishte për të furnizuar vijën e ekuipazhit me teknikë të nevojshme për të mbështetur dhe trajnuar forcat ajrore.

 

 1. Projekti i Azoreve

 

Qeveria e SHBA-së ka shpenzuar mbi 800 milionë $ për të përfunduar Projektin e Azoreve, që përfshinte kthimin e K-129, një nëndetëse sovjetike që u mbyt në vitin 1968. Misioni u ndërmor në vitin 1974 me shpresën për të shpëtuar gjithçka që ndodhej në nëndetëse, e cila përfshinte një raketë bërthamore, dokumente dhe pajisje të tjera të fshehta. Hugh Glomar Explorer është një anije që është krijuar për t’u përdorur si anije kryesore për misionin.

 

 1. Macja Përgjuese

 

Acoustic Kitty ose e përkthyer në shqip “Macja Përgjuese” ishte një projekt i CIA-s nisur nga Drejtoria e Shkencës dhe Teknologjisë në vitin 1960, me qëllim për ti përdorur macet në misione spiunazhi në Kremlin dhe në ambasadat sovjetike. Një bateri dhe një mikrofon ishin futur në një mace dhe një antenë në bishtin e saj. Kjo do të lejonte që macet të regjistronin dhe më pas të transmetonin atë çfarë dëgjonin. Ky operacion dështoi për shkak të një sërë problemesh që lindën.

 

 1. Operacioni i Artë

 

Në vitin 1950, CIA amerikane dhe Shërbimi Sekret Britanik ishin bashkuar së bashku në mënyrë që të thyenin mbrojtjen e ushtrisë sovjetik nga përgjimi në linjat e tyre dhe të siguronin informacion në mënyrë që të përcaktonin kursin e veprimit. Kjo u bë e mundur me Operacionin Gold, duke krijuar një tunel nën selinë sovjetike në Berlin dhe përgjonin komunikimet fikse. Megjithatë, para se ky mision ka të fillonte, George Blake zbuloi tunelin dhe prishi operacionin.

 

 1. Operacioni MIAS

 

CIA nisi operacionin Mias për të blerë përsëri raketat Stinger që janë dhënë nga Muxhahidët duke iu kishin shitur afganëve për të luftuar kundër forcave sovjetike. Në një farë mënyrë, operacioni u krijua për të pastruar rrëmujën e krijuar nga një mision tjetër i quajtur “Operacioni Cyclone”, që kishte financuar luftën afgane-sovjetike. Operacioni u cilësua një dështim pa nisur ende.

 

 1. Operacioni Washtab

 

CIA ka organizuar Operacioni Washtab për t’i dhënë formë Guatemalës, si një aleat i ngushtë i Moskës duke instaluar një sasi të rreme armësh sovjetike në Nikaragua, e cili nëse do të ishte vërtetuar mund të rrëzonte presidentin e Guatemalës, Jacobo Arbenz Guzman.

Misioni i fshehtë u konsiderua një sukses edhe pse nuk i ka plotësuar qëllimet e tij origjinale. Në vend të kësaj, operativët arritën të formojnë Guatemalën, duke përdorur një nëndetëse të rreme sovjetik.

 

 1. Programi Phoenix

 

CIA, forcat speciale amerikane, ekipi i trajnimeve, ushtria australian dhe forcat e sigurisë së Vietnamit të Jugut punuan së bashku për ekzekutimin dhe operimin e Programit Phoenix, qëllimi i të cilit ishte për të neutralizuar forcat e Viet Cong. Por në vend të sulmit ndaj ushtarëve, programi u përqendrua në rrëmbimin e civilëve dhe mbledhjen e informacionit prej tyre. Shumica e civilëve, veçanërisht ata që ishin anëtarë të dyshuar janë rrëmbyer, torturuar dhe vrarë.

 

 1. Operacioni Ivy Bells

 

Nëndetësja “Regulus” e njohur për udhëzimin e raketave ndihmoi për të realizuar operacionin Ivy Bells. Gati 400 metra nën ujërat e akullta të Detit të Okhotsk, thellë brenda ujërave territoriale sovjetike, zhytësit qëndruar gjallë vetëm nga litarët. Në një përpjekje për të ndryshuar balancën e Luftës së Ftohtë, këta njerëz mbushën oqeanin dhe mundësuan mbajtjen e komunikimeve sekrete sovjetike ndërmjet bazave ushtarake.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.