Standard.al

Krahina të tëra në Argos, Korint, Nauplia deri në shekullin e 19-të banoheshin nga shqiptarët

0

D. HMDI; krahina të tëra në Argos, Korint, Nauplia deri në shekullin e 19-të banohej nga shqiptarët, dhe gjithë krahinat Ekumenik si (Hydra Trizinias, Spetses dhe Hermionid).

Përzgjedhur në mënyrë specifike mostër këto të dhëna nga nga libri i Anthony Miliarakis “gjeografia e re politike dhe e lashtë Argolida dhe Korinthit” (ed Boats noti, Athinë, 1995, botimi i parë:. 1886):

– Pothuajse gjysma e banorëve të Argolida dhe Korintit janë shqiptarë (popullsia gjithsej: 136 081 banorë).

– Banorët e komunës Argos (11.793) janë shqiptarë, me përjashtim të (9861 banorë), ku kjo popullsi përdor më pak si gjuhë shqipen në shtëpi.

– Nga shtëpitë e komunës së fshatrave Nafplion konsiderohen shqiptare oikountes e panniers (400 banorë) dhe Kuçi (272 banorë), por e folura, shqiptare ka edhe në fshatra të tjera.

– Komuna e Corinth (7585 banorë) minus fshatrat Soulinariou (86 zonë), Limochoriou (. 75 zonë e marrin),

– Të gjitha fshatrat e komunës Sikyon (5438 zonë e marrin.) Të banuara me shqiptarë, me përjashtim Kiato, me re, Lalioti, bletët dhe fig.

– Komuna e Soligias ka 3,958 banorë, të gjithë shqiptarë. – Fshatrat Stymphalia shqiptarë në komunë janë: Dusan, gështenjës (895 zonë e marrin.), Lafka (882 zonë e marrin.), dhe Matziza Zarakes.

– Me banorët e komunës PELLINI (3,275) se Markasaion (. 609 zonë e marrin), që flasin greqisht, të tjerët flasin shqip.

– Në komunën Nemea banuar nga shqiptarët Stimagka fshat dhe Votzika (zonë e 275.) (167 zonë). Në fshatin Vojvodë fliteshin të dyja gjuhët. [Emri Stimagka ndoshta është e ndërlikuar nga In (në, në) dhe Dude. Guys u quajtën këta fëmijë! E armatolos. Fjala është shqiptare dhe do të thotë tufë (K. Sathas “mesjetare Jeta e kombit grek” në Vatra nr. 377, f. 182 1883).]

shqiptaret-ne-argos

– Fshati më i madh në komunën Kleonai, Athikia (. 755 zonë e marrin) është i banuar tërësisht me shqiptarë, si fshatin Agios Ioannis (347 zonë e marrin.).

– Banorët e Komunës së Hidra (7342) janë të gjithë shqiptarë.

shqiptaret-ne-greqi

– Banorët e krahinës Spetses dhe Ermioni, Kranidi (5628) Kastriotis (1,850) dhe Spetses (6.899) sesa pantallona ariu Didymioton si Hidra (7342), Poriotis (5.414) dhe vaccina, nuk është e të gjithë shqiptarëve aty është folur gjuha shqipja dhe greke Të gjithë banorët e Hidra janë shqiptarë (Anthony Miliarakis “lajme politike Gjeografia dhe Argolida lashtë dhe Corinth”, ed. Boats noti, Athens, 1995 (botimi i parë, 1886)./freeinquiry.gr/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.