Standard.al

Si të kujdesemi për sëmundjet e fytit

0

Sëmundja e fytit është infeksion i fytit i cili vjen nga faktorë infektive ose të skuqjes.

Shfaqet në përgjithësi tek fëmijët e moshës nga 3 muaj deri në 3 vjet dhe në përgjithësi kap fëmijët meshkuj

Dhimbja në fyt me rastin e gëlltitjes, temperatura e rritur, dhimbja e kokës dhe dhimbjet në nyja dhe muskuj, jane simptomat e një nga sëmundjet më të përhapura gjatë dimrit.

Më së shpeshti bëhet fjalë për inflamacion i shkaktuar nga streptokokoza, e cila përfshin fytin, bajamet apo nyjat limfatike në qafë

Lecka të nxehta rreth qafës. Një arnë të butë lageni në ujë të përzier me uthull, raki po alkool të butë, vendoseni përreth qafës dhe mbi të vendosni një shall më të trashë. Këtë shtresë mbajeni së paku dy orë.

Limoni i fuqishëm.  Në fazën e hershme të angjinës janë efikase preparatet me bazë limoni. Mjakët popullorë këshillojnë që në gojë, sa më afër bajameve, të mbahen nga dy copë limonë, të pastruar nga lëvozhga dhe të thithen ngadalë. Kur limoni të zbutet, mund ta gëlltisni, ndërsa të njëjtën procedurë përsëriteni gjatë gjysmë ore.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.