Investigimi nga Fiks Fare/ Si riciklohet sërish në treg akullorja e pashitur në Tiranë

0
320

Emisionit Fiks fare risolli dje fakte nga mënyra sesi tregtaret e abuzojnë me prodhimin dhe tregtimin e akullores, e cila gjatë sezonit të verës është një nga produktet që konsumohet me shumë.

Kamera e Fiks fare ka zbuluar sesi prodhohet dhe riciklohet akullorja, duke rrezikuar shëndetin e qytetarëve.

Gazetarët e këtij emisioni bashkë me inspektorët e AKU kanë kryer analiza të akullores që shitet sot në Tiranë .

Nga këto analiza kanë rezultuar se në 7 subjekte niveli i ngarkesës mikrobike ishte deri në 30 herë më i lartë se norma e lejuar

Duke qenë se ky është një produkt që konsumohet shumë  në ditët e verës,  gazetarët  mblodhën fakte tronditëse për atë ç’ka konsumohet nga qytetarët.

Akullorja e përftuar nga qumështi është e ndjeshme ndaj temperaturave të larta, ndaj edhe ruajtja e saj është një problem më vete.

Po si ruhet ajo nga tregtarët? Në bisedat me prodhues të akullores, por edhe të  shitësve në pika të ndryshme në kryeqytet, kuptohet se  tregtarët e akullores në Tiranë e riciklojnë akulloren e mbetur nga prodhimi i disa ditëve më parë, akullore e cila nuk duhet të konsumohet pasi është e rrezikshme për shëndetin e njeriut.

Nuk ka rëndësi se kur është prodhuar akullorja , një apo dy ditë më parë, nëse mbetet pa shitur ajo ripërpunohet për t’u hedhur sërish në treg.

Në shumë raste  u panë në vasketa akullore të shkrira, si pasojë e proçesit të kalimit nga frigoriferi I ngrirjes tek frigoriferi i vitrinës . Të pyetur nga gazetarët  për këtë fakt (ngrirja – shkrirja), për shitësit dhe  prodhuesit e akullorës, kjo gjë është normale dhe justifikimet  nga ana e tyre janë nga më të ndryshmet. Madje një nga shitësit e krahason  akulloren me mishin, ai shprehet: “Pse mishi si rron? Ça ka mishi ka dhe akullorja,  rron në frigorifer nga  18 muaj deri në 2 vjet ”.

AKU: 7 subjekte me ngarkesë mikrobike mbi normë

Gazetarët e Fiksit kërkuan të bashkëpunojnë me Drejtorinë Rajonale të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit,  Dega Tiranë,    për marrjen e mostrave dhe kryerjen e analizave për ngarkesën mikrobike që mban kjo akullore e tregtuar në këto kushte .

Në fazën e parë  inspektorët shkuan nëpër subjektet e përzgjedhura për të marrë mostrat në vasketa, nga ku më pas u analizuan dhe  dolën rezultatet në afatin kohor nga 48-72 orë.

Në 11 subjektë, 9 të përzgjedhura nga Fiks Farë  dhe 2 nga DRAKU Tiranë  7 prej tyre rezultuan pozitive  ndaj ngarkesës mikrobike .

Në këto 7  subjekte ngarkesa mikrobike rezultoi  me 20-30 fishin mbi normën e lejuar. Normë, e cila është e përcaktuar në vlerat nga 10-100 kol/gr. Ndaj këtyre subjekteve u bë bllokimi i aktivitetit  prodhim- shitje i produktit të akullores, si dhe  u gjobiten me  300 mijë lekë.

Infeksionisti: Kujdes nga akullorja, të helmon

Meqë akullorja është një produkt shumë  i ndjeshëm dhe nëse konsumohet jo në cilësinë e duhur, rreziku për shëndetin është shumë i lartë.

Për këtë arsye gazetarët iu drejtuan mjekut infeksionist Prof. Pëllumb Pipero. Mjeku pohoi për raste të shtuara të pacientëve të intoksikuar nga ushqimet. Sipas tij akullorja dhe embëlsirat në tërësi janë një terren i përshtatshëm për zhvillimin e mikrobeve, ç’ka sjell  edhe helmime .

Pipero bëri thirrje për kontrolle të vazhdueshme nga ana e  institucioneve përkatëse, por edhe për kujdes nga vetë qytetarët  për vendin dhe mënyrën se si u serviret akullorja.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency