Standard.al

Kosova pa viza, ja afati i fundit

0

Zëvendësministri kosovar i Integrimit Evropian, Ramadan Iliazi gjatë një interviste për Radio Evropa e Lirë, u shpreh se lëvizja e lirë për qytetarët e Kosovës në drejtim të vendeve të bashkimit Evropian mund të kryhet brenda këtij viti. Ai tha se janë përmbushur të gjitha kushtet e vendosura nga Komisioni Evropian për Lëvizjen e Lirë, dhe në këtë mënyrë Kosova shumë shpejt do të përfitojë liberalizimin e vizave. “Kjo është bindja jonë e thellë që Kosova do të marrë liberalizmin e vizave deri në fund të vitit, kuptohet, përveç nëse do të ketë ndonjë surprizë të paparashikuar, ku debati rreth zonës Schengen që është duke u zhvilluar në BE të merr një kahe tjetër. Mos te harrojmë që gjatë qershorit kemi zhvillime të tjera të rëndësishme, siç është referendumi për Britaninë e Madhe, për fatin e këtij shteti në raport me Bashkimin Evropian, do të mbetet apo do të largohet nga Bashkimi Evropian. Të gjitha këto zhvillime mund të kenë ndonjë efekt negativ në proces, por e jona është që të sigurohemi që asnjë obligim që ne e kemi në këtë proces të mos e injorojmë dhe anashkalojmë dhe të sigurohemi që e kemi plotësuar”, u shpreh Iliazi. Komisioni Evropian në fillim të muajt maj, në një raport të tij, ka propozuar liberalizimin e vizave për Kosovën me kushtin e ratifikimit të marrëveshjes për demarkacionin e kufirit me Malin e Zi, të kundërthënshëm për opozitën, dhe rezultate konkrete në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Komisioni tha se do mbrojë propozimin e tij para Këshillit Evropian dhe Parlamentit Evropian, dy institucione që duhet të vendosin për çështjen e liberalizimit të vizave paraprakisht. Raportuesja e Parlamentit Evropian për liberalizim të vizave, Tanja Fajon, i tha Radion Evropa e Lirë, se Parlamenti në Kosovë duhet “ta miratojë sa më shpejt marrëveshjen për demarkacion” me qëllim të hapjes së mundësisë për lëvizje të lirë të qytetarëve. “Raporti është në Parlament por sic e thash ratifikimi I marrëveshjes së kufirit, pas gjithë bisedave që kam pasur në ditët e kaluara, është një kusht absolut dhe pres që Parlamenti i Kosovës ta ratifikojë sa më shpejt të jetë e mundur”, tha Fajon. Opozita në Kosovë ndërkohë, pas një vale kundërshtimesh në fund të vitit të kaluar, ka ritheksuar faktin se çdo përpjekje për ta futur në Parlament çështjen e kufirit do të përballet me reagime. Së fundi ajo ka kërkuar një komision të ri që do ta përkufizojë mirë, sipas saj, kufirin me Malin e Zi. Përmbushja e kushteve të paraqitura nga Komisioni Evropian, pavarësisht reagimeve të opozitës, do të mund të ndikojë në qëndrimin e fortë të një pjese të vendeve anëtare të BE¬së që e kanë kundërshtuar liberalizimin e vizave. Theks i veçantë thuhet të jetë vënë në sundimin e ligjit, ose më thjeshtë një aksion më vendimtar i autoriteteve të vendit në luftën kundër korrupsionit. Sidoqoftë, vera e sivjetme mund të kalojë në çështje procedurale brenda Këshillit Evropian dhe Parlamentit të Evropës, dhe ka pak gjasa që ato të përmbyllen brenda disa muajsh. Vendimi për lëvizje të lirë mund të merret më vonë gjatë vitit, por edhe zyrtarët e Kosovës e kanë të qartë se lëvizja e lirë mund të bëhet jo para dhjetorit të këtij viti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.