Standard.al

Ky është peshkaqeni që jeton 200 vjet dhe që ushqehet me mishin e ariut polar (FOTO)

0

Peshkaqet  në Greenland nuk janë gjë e re në fushën e peshkaqenëve pasi janë bërë mjaft të njohur për rekorde të ndryshme botërore. Në fakt, ata janë menduar të jenë  një nga vertebrorëve që  jetojnë më gjatë

“Jetëgjatësia është e zakonshme në mjedise të ftohta thellësisë së detit”, na tha biologu peshkaqenëve  Paul Clerkin.

“Një kombinim i mjedisit të ftohtë, përmasa të mëdha, dhe ritëm të ngadalshëm riprodhim ka çuar që ky lloj peshkaqeni në Grenlandë të ketë një jetëgjatësi deri  në 200 vjet.

Në 1815, mesatarja e njeriut jetëgjatësia rritur ishte rreth 40 vjet. Një peshkaqen Greenland lindur në këtë të njëjtën kohë mund të jetë ende gjallë sot. ”

Këto peshkaqenë rritet me një normë tepër të ngadaltë. Një studim tregoi se peshkaqenë Greenland rritet rreth 0.5 për 1 centimetër në vit. Dhe disa thonë se femra peshkaqene në  Greenland nuk mund të arrijnë pjekurinë seksuale deri sa të arrijnë moshën 100 vjec. Këta pëshkaqenë mendohet të ushqehen me mishin e arinjve polarë.

greenland-shark-5-700x900

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.