Standard.al

18 kuriozitete të pabesueshme për zemrën

0

Zemra si organi më i rëndësishëm në trupin e njëriut, mbart në vetvete një gamë të gjerë informacioni dhe kurioziteti. Zbuloni 18 prej kurioziteteve më të rëndësishme të zemrës:

Sa më shumë arsimim të merrni, aq më i ulët rreziku i zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Një valvul normale ka madhësinë e një monedhe (gjysmë dollari).

Lumturia dhe ndjenja e fortë e vitaliteti, ndihmojnë në reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Numri i atakëve në botë arrin kulmin gjatë Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri.

Qeliza e parë e zemrës fillon rrahjet që në javën e 4.

“Studimi i parë” që tregon përfitimet e një diete vegjetariane daton që në Librin e Biblës 600BCE.

Balena blu ka zemrën më të madhe, me një peshë 1,500 Pound- 680.38 kg.

Zbulimi më modest konsiderohet stetoskopi. Më parë mjekët duhet të vendosnin veshin në kraharorin e pacientit për të dëgjuar rrahjet e zemrës.

Sëmundja e parë e zemrës është zbuluar 3000 vjet më parë (mumjet).

Zemra e njeriut ka madhësinë e dy duarve të bashkuara .

Zemra rreh 100,000 herë në ditë.

Aktiviteti fizik në mënyrë të rregullt është celësi për një zemër të shëndetshme dhe nuk kërkon asnjë kosto.

Sëmundja e zemrës është kërcënimi më i madh i shëndetit, ajo është më e rrezikshme se kanceri i gjirit te femrat apo kanceri i prostatës te meshkujt.

Tingulli i rrahjeve vjen nga hapja dhe mbyllja e fletëve të valvulës.

Në cdo minutë zemra juaj pompon 1.5 litra gjak.

Zemra është një makineri e koordinuar. Krahu i djathtë pompon gjakun në mushkri dhe krahu i majtë e rikthen atë sërish në trup.

Ju kontrolloni shëndetin e zemrës nëpërmjet dietës, aktivitetit fizik dhe menaxhimit të stresit.

Kanceri i zemrës është shumë i rralle pasi qelizat e zemrës ndaloj ndarjen e tyre në etapat e hershme të jetës.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.