Standard.al

Njihuni me 10 malet më të bukur në botë

 

 

 

 

122 ggNatyra është mrekullia e cila të lë pa frymë, dhe në të njëjtin kohë është dhe një element frymëzues siç janë malet. Malet na befasojnë me lartësitë e tyre si dhe me veçoritë që mbartin. Ata na bëjnë të ndjehemi të vegël, të pambrojtur, dhe të brishtë, por ata gjithashtu na ngrenë në të njëjtën kohë në frymëzim për lartësinë dhe bukuritë që ofrojnë. Ne ju prezantojmë me 10-të nga malet më të bukura në botë. Disa nga këto male janë të famshëm, ndërsa të tjerët nuk janë të njohur.

 

Matterhorn, Zvicër- Kjo është një nga ato male me portret e me një profil të njohur. Alpet zvicerane janë të pabesueshme, por Matterhorn është ndoshta më i famshëm. Profili i mprehtë i mal dhe kreshtat janë ato që e bëjmë akoma më të veçantë këtë mal. Moti i keq dhe i stuhishëm nuk mund  ti lëvizë as edhe një grimcë guri këtij mali, e paparashikueshme është por jo dhe aq sepse e bën këtë një nga majat më të vështira në botës kur tu ngjitur.

 

Huayna Picchu, Peru- Duke folur për gjëra që duken si të  ndërtuar nga një qytetërim i lashtë, kjo listë patjetër do të ketë dhe emrin e një mal Huayna Picchu. Ky mal në vetvete është sigurisht natyror, por është shtëpi për një nga rrënojat më të famshme të lashta në ekzistencë. Është i mbuluar nga mbeturinat e qytetit të lashtë Incan Machu Picchu. Machu Picchu është një nga vendet më të famshme në të gjithë Amerikën e Jugut, dhe shumë entuziastë të historisë dhe arkeologët, e kanë ëndërr që një ditë të ngjitem për të vizituar këtë qytet shumë të vjetër.

 

Denali, Alaska – Nëse jeni duke kërkuar për një mal që do t’ju frikësojë me madhësinë e tij, absolutisht dhe me profilin e imponuar, duhet të udhëtoni për në Denali të Alaskës. Denali nuk është mali më i lartë në planet mbi nivelin e detit (që është mali Everest), por është më i larti i matur me baza në samit. Duke qëndruar në hijen e këtij mali, ajo që ju do të ndjeni është sikur ju jeni në prani të Perëndisë.

 

Tre Cime Di Lavaredo, Itali – Këtu është ndoshta një nga shënimet më unike në listën tonë. Këto janë tri majat të dala drejt deri nga toka si kullat. Në të vërtetë në distancë, ata do të mund të jetë e gabuar me të lashtë, e madhe. Ata janë një formacion krejtësisht të natyrshëm, pavarësisht me pamjen e tyre të pazakontë, dhe janë sigurisht disa prej maleve më të habitshme në planet.

 

Kirkjufell, Islanda – Këtu është ndoshta një nga shënimet më unike në listën tonë. Këto tri majat dal drejt deri nga toka si kullat. Në të vërtetë, nga një distancë ata do të mund të jetë i gabuar me të lashtë, e madhe,  monumente ngritur nga disa civilizimi të humbur me aftësi të pabesueshme arkitekturore. Ata janë një formacion krejtësisht të natyrshme, pavarësisht pamjen e tyre të pazakontë, dhe janë sigurisht disa prej maleve më të habitshme në planet.

Ama Dablam, Nepal – Është një pikë madhështore që përmban kënde të mprehtë. Bora ka shërbyer vetëm për të nxjerrë në pah këto diversione habitshme gjeometrike dhe të tërheqë vëmendjen për arkitekturën pabesueshme natyrore.

 

Table Mountain – Afrika e Jugut – Nuk është maja më e lartë, por ky është shumë i veçantë, përsëri me një top të sheshtë. Mali bën një të bukur, elegante në profilin kundër detit, që qëndron jashtë nga çdo mal tjetër në planet. Ky mal është në linjat horizontale që punojnë me horizont vetë për të krijuar një pamje madhështore.

 

Tetons, Ëyoming – Janë një nga majat në jug të Parkut Kombëtar në Ëyoming. E vetmja mënyrë për të depërtuar këtë varg është për rritje dhe mund të ngjiten në këmbë. Malet kanë një pamje, dhe të vendosur kundër kodrave dhe kanë një vështrim përrallë zanash.

 

Alpamayo, Peru – Ky mal është i mbuluar nga një pikë tepër i pjerrët i mbuluar me akullt. Nga kënde të caktuara, forma piramidale është formuar pothuajse e përkryer.

 

Mount Fuji, Japoni – Është një nga malet më të famshëm dhe më të njohur në të gjithë botën. Në mënyrë dramatike është një nga peizazhet relativisht më të sheshtë përreth, duke e bërë pamjen e tij të duket më shumë se dramatik. Për shumë njerëz, imazhi i Fuji është sinonim me një vizion të Japonisë.

 

Cila nga këto male është me të vërtetë mali më i bukur në botë? I vetmi që mund të vendosë jeni ju. Ne shpresojmë që ju ka informuar dhe kënaqur me këto imazhe dhe se ju jeni të frymëzuar për të mësuar më shumë rreth këtyre maleve të famshëm dhe për vargjet e tyre malore. Ndoshta edhe ju do të jetë i frymëzuar për të planifikuar një pushim të veçantë për të parë një nga këto vende madhështore.

 

Comments are closed.