Standard.al

Gjarpëri më i madh në botë Anakonda

0

 

anakondaGjethet më të mëdha i ka një lloj palme e quajtur “Rafia”  e cila rritet në brigjet e lumit Amazon. Gjethet e saj të blerta arrjnë gjatësi deri 22 metra dhe gjeresi 12 metra, kurse bishtin e gjethes e ka 5 metra te gjatë. Një një gjethe të tillë mund të shtrohej 10 njerëz.

Në Brazil gjatë shek XX-të  është vrarë gjatpëri më I madh në botë Anakonda , gjatësia e të cilit arrinte 35 metra. Për ta vrarë këtë gjarpër u desh që të goditej me 500 plomba.

Drurri i cili mban rekordin e trashësisë në botë është ‘ Baobabi” , i cili gjendet në Tanganike me moshë rreth 30 shekuj. Ky dru perimetrin e trungut e ka 47m , lartësi 22m ndërsa përimetrin e kurorë 145 metra.

Më 1560 kirurgu francez Ambruaz Pare i pari që  bëri gjymtyrë artificial të njeriut.

Më 1590 holandezi Zaharijaz Jansen që merrej me optikë konstrukturoi mikroskopin.

Në vitin 1790 në Amerikë është shpikur turjela e parë për shpuarjen e dhëmbit.

Gjarpëri I ujit që jeton në veriperëndim të Australisë rreth shkëmbinjëve të ujit , është shtaza më helmuese në botë. Helmi i tij është 100 herë më i fortë se helmi i gjarpërit Australian në toke i quajtur “Tapana e Shkretëtirës” e që konsiderohet si gjarpëri me helmuas ne Tokë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.