Standard.al

Miti i Syrit të Kaltër

0

 

syriSyri i Kaltër, i ndodhur poshtë Qafës së Muzinës në Delvinë, pa dyshim që është  vendi dhe  burimi karstik më i njohur dhe më unik i Shqipërise . Legjenda e dragoit që ndal ujin dhe rrëmben vajzat është i urryer,  po sipas legjendës  syri i dragoit të vrarë do të shëndërrihet në burim jete.Kjo është si gjithë lëgjendat e tjera që flitet për dragoin . Sibolikisht njeriu është në përbjekje dhe në luftë për të mposhtur të keqen.Syri i kaltër është shëndërruar në një ndër pikat më piktoreske ku origjina karstike nga Mali i Gjerë sjell dhe një ujë të kristaltë.Uji i ftohtë që buron nga thellësia e tokës, 50metra brenda saj, del me forcë në sipërfaqe me një prurje prej 6m3 /s duke krijuar një basen të vogël i cili derdhet më pas në lumin Bistrica.Syri i Kaltër është burimi më i madh dhe më interesant ndër 18 burimet që shpërthejnë rrëzë malit të gjerë.Syri i Kaltër gjithashtu është shpallur monument natyre.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.