Standard.al

Rikthehen skulpturat e parkut

0

skulpture ne korceNga data 1 deri më 12 korrik të këtij viti, në qytetin e Korçës do të nisë simpoziumi ndërkombëtar i skulpturës, i cili shënon edicionin tij të gjashtë me radhë. Me ide të skulptorit Genti Tavanxhiu, “Skulpturat e parkut” presin artistë të huaj dhe vendas, të përzgjedhur nga më shumë se 100 aplikantë. Artistët pjesëmarrës të edicionit të sivjetmë të Simpoziumit të Skulpturës janë: Salah Hammad nga Egjipti, Liu Yang nga Kina, François Weil nga Franca, Patrice Belin gjithashtu nga Franca dhe Fiona Mali nga Shqipëria. Skulptorët pjesëmarrës do të punojnë skulpturat e tyre në gur, dhe dimensioni i gurit në të cilin do të skulpturojnë është prej një milimetër deri tek maksimumi një kub për çdo skulptor.

Këshilli i qytetit të Korçës do të paguajë si shpërblim 200,000 lekë apo 1300 euro për çdo skulptor. Ndërsa skulptorët do të sjellin mjetet e tyre të punës të cilat janë specifike në procesin e tyre krijues, të tilla si makinat elektrike dhe çfarëdo materiali të cilat ata do të përdorin personalisht, në mënyrë për të krijuar veprat e tyre.

Ndërsa tema të cilën do të punojnë artistët skulptor do të jetë e lirë. Në simpozium 2015 do të organizohen edhe laboratorë për fëmijët, veçanërisht në gur – gdhendje, të cilët do të shërbejnë për edukimin e brezave të rinj. Në këtë edicion do të marrin pjesë pesë artistë, të cilët me realizimin e veprave të reja do të kontribuojnë në zgjerimin e muzeut për të arritur në numër të 41 skulpturave në parkun muze. Skulptura Simpoziumi i Korçës i emëruar “Skulpture Park”, ka filluar në vitin 2008, të cilat instalohet në këtë qytet, dhe mbeten “pronë e tij”. Në park tani janë të pranishëm 36 vepra arti bashkëkohor, të realizuara në gurë nga artistë të ardhur nga vende të ndryshme të botës si: Japonia, Zelanda e Re, Gjermania, Serbia, Italia, Turqia, Franca, Rumania, Bullgaria, Spanja, Portugalia, Britania e Madhe, Belgjika, Greqia dhe Hungaria, dhe kanë dhënë kontributin e tyre duke ndryshuar peizazhin e qytetit. Simpoziumi u prezantua dhe regjistruar nga Genti Tavanxhiu në ISSA (Skulpture Ndërkombëtar Simpoziumi Aleancës) në Tongling, Kinë, në vitin 2012.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.