Standard.al

Krijesat Mistke

Carina Kolodny

Krijesat MistkeEdhe pse kjo mund të duket si një masë ekstreme, Islandezët nuk e marrin mirëqenien e tyre lehtë, edhe kur u duhet të kërkojnë devijimin e rrugës, për krijesat që vendasit i quajnë Huldufolk. Sipas një studimi të 1998 nga gazeta Islandeze Dagblaðið Vísir, rreth 54 për qind e islandezëve besojnë tek Huldufolk, të cilat thuhet se janë në madhësinë e njeriut dhe të padukshme. Një sondazh i vitit 2007 në Universitetin e Islandës ka gjetur se 37 për qind e 1.000 të anketuarve thanë se është e mundur që zanat të ekzistojnë dhe 17 për qind thanë se po, ato ekzistojnë. Zanat e Islandës nuk janë të vetmet personazhe mitike që kanë “udhëtuar” nga dituria e lashtë, deri në kulturën bashkëkohore. Që nga Popo Bawa, si lakuriq që dyshohet se terrorizon banorët në të gjithë ishullin Afrikës lindore e Zanzibar, te gjarpri legjendar i Loch Ness i Skocisë, krijesat ka gjasa të vazhdojnë të besohen në komunitetet në mbarë botën. Dhe duke besuar në zanat, gjarpërinjtë e detit ose të ngjashme si mund të vëmë besueshmërinë e dikujt në dyshim, po të kemi parasysh se njerëzit që besonin në kallamarin gjigand, dragoin Komodo dhe Platypusun, në fund rezultoi që kishin të drejtë? Këto tre krijesa shumë të vërteta janë konsideruar gjatë elemente të legjendave. A është me të vërtetë kaq sforco të imagjinohet se kafshët e tjera të fabulave mund të hyjnë në sferat e realitetit? Ne do t’i lëmë hetimet zyrtare për kryptozoologët, dhe tani për tani të hedhim një vështrim në disa nga krijesat më interesante që besojnë kulturat përreth botës.

 

Monstra E Loch Ness Skoci

Legjenda e përbindëshit të liqenit Ness shkon prapa në shekullin e gjashtë, kur ajo iu referua në fillim biografisë së Shën Kolumbas. Misionari irlandez thuhet se ngeci në funeralin e një njeriu i cili ishte vrarë nga një gjarpër i liqenit (fjala skoceze Loch “Liqeni”). Besimet e njerëzve rreth përbindëshit janë rifreskuar në vitet 1930 kur një çift raportuan shfaqjen e parë moderne të tij. Që atëherë, ka pasur një rritje të shfaqjeve të raportuara të qënies – i njohur lokalisht si “Nessie” – madje edhe dokumentacion të pretenduar fotografik. Në vitin 1934, Dr Robert Kenneth Wilson mori foton e quajtur “Fotografia e kirurgut”, e cila dyshohet se tregon kokën e përbindëshit dhe qafën. Imazhi u diskreditua më vonë. Edhe pse shumica e portreteve Nessie kanë përfunduar si gënjeshtra të përpunuara, nuk i ka ndaluar kuriozët nga kërkimi i saj. Në 1969, një nëndetëse lëvizi në thellësitë e liqenit Loch Ness, në një udhëtim të sponsorizuar nga Encyclopedia Botërore e Librit, në përpjekje për të gjetur bishën.

Comments are closed.