Vezët, të shëndetshme për sytë

0
151

eggs2Vezët janë një ushqim që ndihmon në shëndetin e syrit, pasi janë të pasura me luteinë, një përbërës vital për shikim të mirë. Luteina është një përbërës natyral që gjendet shumë në perimet e gjelbra, si spinaqi, lakërjeshilja ose brokolit. Ajo njihet për efektin mbrojtës nga katarakti dhe degjenerimi makular i moshës, gjendje të cilat dobësojnë shikimin. Ekspertët amerikanë thonë se me luteinë të pasura janë edhe vezët që i lirojnë pulat të cilat ushqehen me produkte natyrale që përmbajnë nivel të lartë të kësaj substance. Sasia e luteinës së absorbuar nga organizmi varet nga burimi i ushqimit. Studiuesit kanë analizuar nivelet e luteinës pas katër burimeve të ndryshme: spinaqit, suplementeve me luteinë, suplementeve me ester të luteinës dhe vezëve të pasura me luteinë. Rezultatet kanë treguar se sasia më e madhe e luteinës absorbohet pas konsumimit të vezëve të pasuruara me luteinë. Rritja e nivelit të luteinës në gjak ishte afërsisht dy herë më e lartë se sa rritja e shkaktuar pas konsumimit të spinaqit dhe tre herë më e lartë se ajo pas konsumimit të suplementeve.

 

Gjeni që rrit rrezikun e sulmeve në zemër

Shkencëtarët gjermanë lanë zbuluar një gjen i cili rrit rrezikun e një personi për të patur një sulmi në zemër. Sipas tyre, ata që bartin gjenin kanë 15 për qind më shumë gjasa që të kenë një sulm në zemër sesa ata që nuk e kanë atë, shkruan “Idea”. Hulumtuesit studiuar 30.000 vetë dhe gjetën se 64 për qind e tyre e mbajtën gjenin. Profesor Heribert Schunkert shpjegoi se njerëzit me mutacion gjenetik kanë trombocitet stickier të cilat e bëjnë sulmin në zemër më shumë të mundshëm. Hulumtuesit shpresojnë se gjetjet e tyre do ta bëjnë më të lehtë për mjekët për të treguar se cili prej pacientëve të tyre ka më shumë gjasa që të ketë një sulm në zemër dhe se kjo do të çojë në trajtim më të mirë. Në vitin 2004 shkencëtarët japonezë gjetën një mutacion në një gjen kyç që ndodh më shpesh në viktimat e sulmit në zemër se në popullatën e përgjithshme.

 

Kivi ul rrezikun e mpiksjes së gjakut

Duke konsumuar dy deri në tre kivi në ditë, ju ulni dukshëm rrezikun për mpiksje të gjakut dhe ulni nivelin e yndyrës në gjak. Studimet norvegjeze po ashtu kanë treguar se kivi mund të veprojë ngjashëm si aspirina në parandalimin e problemeve të zemrës. Hulumtuesit kanë përcjellë dhjetëra persona vullnetarë të cilët kanë konsumuar dy deri në tre kivi për 28 ditë radhazi. Rezultatet kanë treguar se konsumimi i kësaj frute ul agregimin e pllakëzave të gjakut dhe ul nivelin e triglicerideve në plazmë për 15 për qind në krahasim me grupin kontrollues. Ky veprim është i ngjashëm me atë të cilin e shfaq aspirina, e cila shpesh përshkruhet si një mjet parandalues për sulmet në zemër dhe tru. Autorët e studimit thonë se përbërësit e grupit të polifenoleve mund të jetë përgjegjëse për efektin e hollimit të gjakut. Kivi është edhe një prej pemëve më të pasura me lëndë ushqyese, pasi mban shumë vitamina dhe minerale.

 

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency