Artan Fuga
———————————————————————————–
Sprovë gazetarie agregative
(Forum qytetar në facebook Artan Fuga)
————————————————————————————-
Artan Fuga
Si është e mundur?
Blej shalqi, se e dua shumë, dhe më del i tejpjekur, zemrën ia kishte ngrënë vetes, Treqind lekë të reja i hodha në plehra.
Blej hurma, se i pëlqej shumë kur janë farëzeza dhe nuk hahen se janë të papjekura. Pres të zbuten hiç.
Ca të tejpjekur ca të papjekur!
Cfarë dreqin ndodh kështu dhe përse?
Alma Papa I shesin për të fituar më shumë sepse prodhimet jashtë sezonit kane çmim më të lartë ose ekonomia e tyre është kaq e varfër saqë i shesin papjekur sepse vetëm me këto shitje mbahet
Anton Nikoll Bershimi E rendesishme eshte qe ju prof. e bleve shalqinin. Se si tha ai: Skemi leter higjienike ama kemi leter zmeriluese. Oi oi profesor
Ervin Bido Nuk besoj se profesori flet per bostan dhe hurma reale,se u be si tregu i fruta perimeve statusi i prof Fuges!
Arben Dashi Prof. Persh.! Vetem ne fshat gjen cilesine qe kerkoni Juve, do ju sjell ca hurma bio te universiteti Polis…respekte !
Artan Fuga Pse i bejme veprimet tona ose parakohe ose pas faktit, asnjëherë në kohë. Ja rasti i shalqinit, pjeshkëve, hurmave, etj.
Artan Fuga Ohu, derisa te vij per ca ore mesim ne prill atje Arben, kane dale qershite.
Alma Cela Jo qershite i ke edhe sot ne shitje, profesor
Alma Papa Gjithashtu ndikon edhe shkatërrimi i varietetit vendas
nga hibrite të pakontrolluara …farrat kanë thithur ajrin e Lazaratit
Fool To Cry Fajin e keni ju zoti Artan që shkoni dhe blini
Xhek Beti profesor, mall i mire eshte vetem malli i fresket, sikurse dhe informacioni.
Fation Gremi Keni bere shume gabim profesor, me 300 lek mund te kishit bler nje leng frutash me shije bostani,nje pako orbit me shije bostani,gjithashtu edhe nje kos frutash ku ka 15 bostan brenda..mund ti kishit shpenzuar me mire parat tuaja…do perfitonit 3 te mira..
SU ZA N sepse cdo gje ka kohen e vet shalqi ne tetor s`ka mundesi ndersa per hurmat
Sokol Cela Ca te tej pjekur ca te papjekur.
E bukur prof Fuga,e vertete& hidhur!.
Sokol Cela Ca te tej pjekur ca te papjekur.
E bukur prof Fuga,e vertete& hidhur!.
Ylli Bajraktari Je ne vendin e gabuar.
Jeta Omeri Nuk gjen asgje te hajrit s0t.Te gjitha me h0rm0ne dhe kimikate jane rritur, saqe janne duke kaIbur njerezine tashme…
Rudina Kollari Carpe Diem …
Polina Drazho u pa puna, do hame kashte
Ermal Shehu ndoshta ndodh se te dyja i do shume..
Lavdrim Shehu Time is money prof. Shitesi vlereson kohen dhe shet c’te mundet. Ju, gjithashtu ne nje kohe te shkurter me shume pak sakrifice u menduat te shijoni ato fruta/perime te cilat e vleresojne shume kohen gjithashtu. Njeres koha I kaloi dhe tjetres i duhet edhe pak. Mendoj se shitesit I duhet kushtuar kohe dhe treguar se cfare duhet shitur e cfare jo. Por ata qe duhet ta bejne, per fat te keq nuk kane kohe ose e kane te cmuar. E vijme prap ku e nisem: time is money.
Anisa Malaj normale jane te gjitha OMGJ..ushqimet BIO po zhduken njelloj si dinosauret
Reta Kapo Ateher nuk duhet te ankoheni ose ankohemi,nga modifikimet,mua me mugon egersia e natyres,prof,po jo e njerzve se ka me bollek,
Ami Mici thua shalqi e blen kungull??kete ka kapitalizmi profesor.
Anila Skenderaj Bakaj …..keshtu me ndodh dhe mua,shpesh biles,me vjen shume inat…..!
Fation Gremi Kete doja te thoja profesor ,ne konsumojm produkte qe nuk perfitojm asnje lloj dobie.p.sh ju mund te keni qene te vejtedishem qe ai bostan mund te jet me kimikate dhe perseri e keni bler…
Nini Mano OMGJ!
Ervi Kadhaj Profesor per shalqirin jam dakort,nuk e ka kohen plus dhe esht omgj,kurse per hurmen te garantoj qe eshte bio.por kur jan pa fara(kaki)e pa pjek futi te akulli ne frigorifer per 1 ose 2 jav i ke gati,lluqe.heeee mire eeeee e dije besoj.
Vladimir Marku Keto blihen me nje shalqinjohes….ose hurmanjohes….
Elvis Sejko Ne nje vend ku nuk ka rregulla loje “te pjekurat digjen dhe te papjekurat nuk arrijne te piqen”
Ani Shtylla Profesor sa lek keni dhene kete vere per inspektoriatin e kontrollit te tregetise?
Ose me mire behuni pjese e tregut te lire mos blini me tek ai tregtar rrjedhimisht e ndeshkoni ate per ‘mashtrimin’
Valbona Furrari Lasku Keshtu ndodh edhe me njerezit Prof.
Esmerald Cenaj Fruta te bera operacion.
Jetmira Berdynaj ndoshta eshte mire qe jo vetem frutat ti marrim ne kohen e tyre te pjekjes, e jo kur na ofrohen ose na hahen neve….. le t’i rrime akoma besnike stineve
Dolores Minga Paskam gabuar,mendova se ishte nje metafore e z.Fuga.
Mimoza Munushtiri se pelqejne me origjinen ,duan te behen filozofe
Marie Ndoja Marjana Perse? sepse nuk din me zgjedhe.
Ariana Dedja Llambro Shalqinin e kan lene te piqet shume hurpat i kan keputur para kohe te pa pjekura
Nermin Aga Fiku O Presor, ky problem eshte shume i madh, por ne vendet perendimore eshte shume me i madh sesa tek ne; me ca thone emigrantet ketu akoma kane shije gjerat te pakten ne stinen e vet. Epo shalqinin ta hame ne vere kur ka kohen e portokallin ne dimer. Ne kemi nje problem tjeter shume te madh, te merr frika me ec ne rruge se skemi trotuare, na i kane zene lokalet ose pemet ( te mbjella mes per mes trotuarit?!) ose karriget e lokaleve; te merr frika te kalosh semaforin se vijne makina nga kater anet. Jeta jone eshte shume e pasigurte, qe nga momenti qe do te kalosh nga njera ane e rruges ne tjetren. Si nene e re, tani po sprovohem edhe me faktin qe nuk eci dot me karroce neper tirane se kam frike se me shtyp noj makin apo noj motorr femiun…
Alfred Collaku Me prove profesor..E pranojen katunaret ,,me kaull i thone?
Chaonian Alb Me të papjekurat fitohet më shumë përpara kohës së të pjekurave, edhe me të tejpjekurat fitohet po ashtu më shumë por pas kohës së të pjekurave. Në kohën e të pjekurave, piqen edhe sjelljet e konsumatorit. Fillimisht sjellja e tyre konsumatore është e papjekur, pastaj sa vjen e piqet, më tej tejpiqet fare. Kështu që pavarësisht se kumbullat e papjekura që të thartojnë barkun apo shalqini i tejpjekur zemërkalbur kushton më shtrenjtë se kur janë të pjekura aq sa duhet, por plot njerëz i konsumojnë me dëshirën më të madhe.
Marjeta Vogli Osmani Ahhhhhhhhhhhhhhhh te shkretet ne cpo na gjen me keto kimikate vdekje prures ,sa do te vazhdoje keshtu ,a do kete ndonje dore te forte nga ministria e bujqesise ….
Alfred Collaku Prit per MONA dhe dil THONA thone tiransit e vjeter
Dylbere Prenci Monat e thanat ,ku ti gjesh ,por prit gomar te mbije bar.Mjere populli
Etleva Graceni Haxhihyseni Gjithcka eshte “cmendur” keto kohe.Duket se po jetojme nje faze jashte normales.
Farma Dhjetori ekonomi e konsumimit te vetvetes
Drita Domi Kertalli Keshtu e meritojme se nuk dime te zgjedhim ne .
Inxhi Berdo Une them te fillojme te konsumojme bar..fundja dime t’a bejme shume mire,deri me sot ‘bar’ kemi ngrene
Mirela Robo Papuciu Por keshtu ndodh sepse si qyteterim “OKSIDENTAL” ne nuk dime te kultivojme tiparin e bukur te te priturit. Te presesh kohen e duhur eshte, ne kohet moderne, po aq e veshtire sa c’ka qene perhere t’i vesh fre gjuhes tende. Per me teper theksohet ky tipar ne nje shoqeri ku behesh DREJTOR pa pasur ende nje eksperience pune si specialist, fillon pune si speialist, pa marre ende diplomen, merr diplomen pa u regjistruar ne shkolle. E duam shpejt dhe lehte… dhe hurma eshte e papjekur, por sharqiri eshte “djegur” se kur vrapon pas njeres harron tjetren. Vrapon pas iluzionit se duke vrapuar do te ndryshor dicka ne gjendjen tende njerezore, ne cilesine e jetes tende dhe harron te marresh kohen per t’u ushqyer me cfare eshte e nevojshme per te mbajtur ritmin e vrapit…
Artan Fuga
Vetëm rrushi është në rregull.
Me fara, pa fara, i zi apo i bardhë.
Ermedin Rrush i thatë apo i larë.
Erjon Pipiko kokrra kokrra apo bistak?
Alma Cela JOoooooooooooooo, une bleva 2 jave me pare, dhe me besoni, ka qendruar per 14 dite rresht pa u prishur fare-fare, imagjinoni se cfare rrushi po hame.
Sibora Petani Vende vende edhe rrushi… Me shume i tharte se i embel
Drita Hasmuca Pasi eshte sperkatur nja gjashte here me helme te ndryshme,edhe atij ms ia ki besen.
Artan Fuga Drita, si sperkatur, na shpjego pak te lutem.
Daniela Sterjo Rrushi? Respekte per rrushin!
Drita Hasmuca Ta shpjegoj une prof,meqe une jetoj ne fshat. Sapo rrushi formon kokrren sperkatet me nje lloj helmi kunder tenjes.pas nje muaji nje helm tjeter x tymin,pastaj nje tjeter x te ms u kalbezuar e ndonje tjeter qe se mbaj mend,dhe kur ti e blen rrushin ai ka nje shtrese si material inert qe e ka veshur kokrren.dhe duhet sqepar ta pastrosh.
Drita Hasmuca E kuptove prof?
Ilaria Zito Rrushi ndryshe nga frutat e tjera eshte ne rregull ne dukje , ruan fasaden qe i veshin si nga jashte ashtu edhe nga brenda , problemi eshte se e ruan per me shume kohe sec duhet dhe me pas nxjerr koken pas dy javesh, ashtu si ndodhi tek Alma Cela
Evis Plaku Edhe i shtrydhur, se behet raki apo vere
Gloris Kevin po praaaa
Juni Nashi kokermadh koker vogel
Drita Hasmuca
Ta shpjegoj une prof,meqe une jetoj ne fshat. Sapo rrushi formon kokrren sperkatet me nje lloj helmi kunder tenjes.pas nje muaji nje helm tjeter x tymin,pastaj nje tjeter x te ms u kalbezuar e ndonje tjeter qe se mbaj mend,dhe kur ti e blen rrushin ai ka nje shtrese si material inert qe e ka veshur kokrren.dhe duhet sqepar ta pastrosh.
An Di imagjino rrushin qe behet afer kombinatit metalurgjik
Shkëlzen Greblleshi Dhe thon pastaj jan shtuar tumoret, veten tek rrushi i paska nja nje kile pesticide imagjino kur mlidhen bashk fruta e
Klejvi Pengili Ca problemi ka “materiali inert”? laje mire dhe kaq, xhanem dhe kohe ti lajme nuk kemi. Nejse po te analizojme cdo objekt/detaj “te demshem” qe na rrethon i bie mos te shohim me TV, mos te futemi ne FB, mos ti dergojme femijet te Lodrat, Mos te hame fruta perime e ku ta di une, mos te bejme me seks te mbrojtur blablabla. Ka 2000 vjet njerezimi qe ushqehet me “Inerte” ndoshta Inertet sjellin dhe evolucionin…..
Alma Papa Prit se edhe unë e di…bëhen mesatarish 6 spërkatje ajo më skandalozja është se nga viti në vit kokrra zmadhohet dhe gjithashtu vila e rrushit… ka ngelur vetëm të na buzëqeshi nga hardhia
Jeta Omeri Ku ka me gjera bi0?Gjithcka heImatiset,n0rmaIe, bashke me k0nsumat0rin!
Ilaria Zito Evolucion mund te sjellin po seshte e thene te jete i mire , bota te pakten mundohet ta luftoje kete “evolucion” ndryshe nga ne
Ylli Lalo Une vertete kam lindur ne Vlore, dhe im ate qe 10 vjeç, vete ai, eshte larguar nga fshati, por fshati ku ai ka lindur dhe ka varret e te pareve eshte Cerova e Skraparit. I rash gjate? Nejse. Kur shkonim ne fshat, vitet 70, vitet e diktatures me te tmershme ne planet, i ngjiteshim nje te perpjete qe zgjaste nja 4ore prej Corovode deri ne Cerove mal, ja atje ngjitur me Rizane. Fisi yne dhe fisi i tyre ndahej thjesht me nje “rruge“ (toke e shkelur prej kembeve) qe ndante aren ne mes, keshtu mbaje mend une. Por nga Corovoda e deri ne mal Cerove kishte pyll me lis e shkurre, ku dominonte koçimarja. Komentin e bera per te thene se brenda pyllit dhe neper korie e bregore te embela shihje peme, dardha, molle dhe mjafte rrush koker madh si gishti i madh i dores, qe rriteshin ne lisa, rriteshin vete, keteje dilte rakia e Skraparit shijen e te ciles e kam ende ne nje tamzane prej 10 vjetesh, se im ate ma ka lene porosi ta perdor per fejesen e djalit. E bukur kjo besoje, natyrisht eshte bio si prodhimet e Skraparit dikur.
Niko Karaj Une jetoj ne Athine,nje dite kisha shku ne nje fshat ketu afer dhe takova nje bujk grek.Kultivonte zarzavatika,perime te ndryshme dhe i shiste ketu ne athine.Ndermjet te tjerave kishte pompa sperkatese dhe pesticide te ndryshme per semundje te ndryshme qe shfaqeshin ne bime,helme d,m,th .E pyeta se gjithe keto helme i hame ne te athines?po,me tha.U ne i thashe se nga keto perime ha dhe ti?Budalla je me tha?keto i hani ju te athines,per familjen time mbjell2-3dylym dhe nuk perdor asnje lloj helmi,te behen sa te behen por pa helme ama.Qe ate dite sa here qe shkoj ne treg kur marr fruta e perime me kujtohen fjalet e tij.
Reta Kapo Ylli lalo respekte ,dhe une te vija ne fshat nga bogova ne male,do kaloja ne per nje pyll te till ,po haja aq kokrra mare sa me zinte koka mos te flasim per rrushin neper lisa ,dhe mollet i ruanim neper musendra,sa per rakin ruajm traditen e prodhimGentian Rapushi …nga keto helme qenka rritur mosha mesatare! Une perdor vaj ulliri Oshtime vere Oshtime. Nuk ka me te mira.
Ajet Mece Persa i perket sperkatjeve qe u behet perimeve pemeve frutore apo hardhive behet prej dekadash per ti mbrojtur nga semundjet e ndryshme.Per mua si njohes i ketij fenomeni mund tju spjegoj se eshte si vaksinimi qe u behet njerzve dhe kafshve.Pa keto spe…Voir plus
Edvana Vangjeli Edhe rrushi su hengerka
Po vdesim urie duke u ruajtur nga kimikatet.
Besarta Veshi Profesor edhe kimikatet te vdekja te cojne .
Andri Mandro Ky eshte nga ato mesazhet e rralla qe ka 1 kuptim te vetem!
Andri Mandro Po cfare te bejme? Rendim te arrijme ne qyetet me periferike me shpresen se do te gjejme 1 produkt organik..1 ushqim natyral… Ecim ne natyre duke e kujtuar me nostalgji ate vete!!
Elvisa Visa Vdekja do vij gjithsesi. Me mir avash-avash nga kimikatet se ne menyre makaber nga mungesa e ushqimit. Babi im konkretisht i ble domatet me mik. E pabesueshme por ndodh. Ja cna ben shteti jon te fusim mik per domatet.
Ridvana Miza Nderkohe qe kontrabanda eshte akoma prezente ne shqiperi ,normal qe dhe ushqimet e importuara do jene te pa kontrolluara (por ia kane marre doren dhe keta tonet dhe perdorin cdo lloj kimikati per te pershpejtuar rritjen e perimeve apo te bagetive) ….. Jo se ato te “kontrolluarat” perbejne ndonje ndryshim me keta te tjerat
Altin Goxhaj Konsumatori shqiptar nuk ka alternative.. per aq kohe sa tregtuesit e kimikateve dhe fruta-perimeve jane me shume te afte si financiarisht dhe politikisht..
Valentin Konika Duhet te jemi te kujdesshem ne perdorjen e prodhimeve OMGJ, sepse ato jane bere shkaku i nje sere semundjesh ne ditet e sotme per shendetin e njeriut.
Fation Gremi paradoksi eshte qe ne konsumojm plehrat e vendeve qe i riciklojn ato,jemi konsumator besnik..
Semi Semi C’rregullimet endokrinale,te diabetit apo psh:c’rregullimet e ankthit,qe vjen nga faktore situative dhe si rrjedhoje sekretimin ne menyre te c’rregullt i hormoneve adrenaline,noradrenaline dhe GABBA ne sistem.para simpatik te trurit. USHQIMET ME HORMONE!
Dylaver Kurti Po ju bejme proteste kimikateve,me greve urie?!
Semi Semi Ndikojne negativisht dhe cojne deri ne tumore nese konsumohen per periudha relativisht te gjata. Nga greqia vijne te tilla solucione vdekje prurese.Fshatari eshte sh mizore kur vjen puna te leku/perfitimi.
Orgeta Gjermeni Nuk e kisha menduar kurre qe mund te helmohesha nga konsumimi i spinaqit (te cilin e kam aq shume qejf) ,por ja qe ndodhi…Te nesermen pasi e kisha konsumuar e kisha lekuren gjithe pikla te kuqe, e nuk gjeta rehat derisa nxorra ate qe kisha ngrene (te me falni). Eshte vertete nje tmerr, nuk dime se cfare te konsumojme me!
Merxhan Daci Jam kurioz te di cfare mendon Mc Luhan per kimikatet
Norel Zaimi Profesor Tani shumica e lumenjeve qe dikur sherbenin per vaditjen e tokave bujqesore sot jane kthyer ne rrjedha te rrezikshme, me uje te ndotur qe rrezikojne cdo jete rretherrotull. Ne jemi vend ujrash dhe nga kjo ndotje jo vetem rrezikon bujqesia por edhe cdo burim te ndotet dhe cdo rrubinet te rrjedhe vrer.
Emma Meko Une them vdesim dalengadale nga kimikatet, sepse s’ mund te jetojme me urine!
DD
Pershendetje profesor Fuga ! Verejta tek disa statuse ne lidhje me frutat ! Eshte per te ardhur keq, fakti se ne shumicen e rasteve ata qe merren me prodhimin e frutave dhe perimeve per tregti , u hedhin ilac per tu pjek me shpejte duke harruar apo hedhur tutje kohen qe u duhet frutave dhe perimeve per tu pjekur ! Une jetoj ne fshat dhe shija qe kane ato pak fruta apo perime qe kam ,jane per ti pasur zili . Fruti dhe perimet kane kohen e vet te pjekjes ndaj ne sduhet ti pjekim me zor me ilace qe ua vrasin