Orizi ngjyrë kafe është i pasur me ushqyesit që ndihmojnë ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit në gjak, ndërkohë që yndyra e përfituar nga krundet e orizit ngjyrë kafe e ul kolesterolin LDL
Kolesteroli është një lloj i yndyrës që është në mënyrë natyrore i pranishëm në trupin e njeriut dhe është thelbësor për sintezën e hormoneve të kortikosteroideve, ndër të cilat janë hormonet seksuale: estrogjeni, progesterone, testosterone. Kolesteroli i nevojitet organizmit për prodhimin e kripërave biliare, dhe tretja e yndyrës nga ushqimi në zorrët do të jetë e pamundur pa të. Së bashku me yndyrat tjera kolesteroli është natyrshëm i pranishëm në gjak, por vetëm në sasi të caktuara. Nivelet e ngritura të kolesterolit janë të rrezikshme për shëndetin e njeriut. Sikur diabeti, tensioni i lartë dhe pirja e duhanit, ashtu edhe nivelet e larta të kolesterolit në gjak janë shkaqet më të zakonshme të rrezikut të aterosklerozës në arteriet koronare, sulmet në zemër dhe infarkti. Por është e nevojshme të bëhet dallimi në mes të kolesterolit “të dobishëm” (HDL) nga kolesteroli “i dëmshëm” (LDL). Kolesteroli LDL është ai që është gjetur në grimca LDL dhe nga i cili është depozituar në muret e enëve të gjakut duke shkaktuar arteriosklerozës. Ai akumulohet në formën e pllakës aterosklerotike që reduktojnë volumin dhe rrjedhën e enëve të gjakut. Por, për fat të mirë ekzistojnë grimcat HDL të cilat i zbutin këto efekte negative. Ato përmbajnë kolesterol HDL dhe e mbledhin tepricën e kolesterolit nga pika ku ka më shumë dhe e dërgojnë në mëlçi. Për këtë arsye, grimcat e HDL janë pastruesit me vlerë të enëve të gjakut. Niveli normal i LDL kolesterolit është më pak se 3 mol/litër, ndërsa niveli i kolesterolit HDL duhet të jetë më e madhe se 1 mol / litër.
Ushqimet
Ushqimet më të shëndetshme që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të lartë të gjakut duke ulur kolesterolin e dëmshëm LDL dhe rregullimin e nivelit të kolesterolit të dobishëm HDL:
-Elbi – ushqim i pasur me beta-glucan i cili mund të ulë konsiderueshëm LDL kolesterolin (e dëmshëm) në gjak.
-Orizi ngjyrë kafe – i pasur me ushqyesit që ndihmojnë ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit në gjak, ndërkohë që yndyra e përfituar nga krundet e orizit ngjyrë kafe e ul kolesterolin LDL (të dëmshëm).
-Brusnicë (Boronicë e kuqe) – studimet kanë treguar se si konsumimi i këtij fryti mund të rrisë kolesterolin e dobishëm – HDL – në gjak.
-Fara liri – fara të bluara nga liri mund të ulin kolesterolin LDL (i dëmshëm) në gjak.
-Qepë të kuqe dhe të bardhë – kjo perime është e pasur me phytonutrients i cili përmban squfur, gjithashtu ndihmon për të ulur kolesterolin LDL të dëmshëm.
-Bishtajore – janë një shtesë e madhe për një dietë të pasur me fruta dhe perime për shkak të fibrës tretëse që është gjetur në këtë perime. Bishtajoret janë gjithashtu të mirë në uljen e LDL kolesterolit (të dëmshëm) dhe për të ruajtur nivelet e shëndetshme të HDL kolesterolit (të dobishme) në gjak.
-Arra të pasura me yndyra të shëndetshme monounsaturated dhe phytosterols, ndihmon për të ulur kolesterolin LDL të dëmshëm.
-Tërshërë është ushqim i pasur me beta-glukan, i cili ul nivelin e kolesterolit, si dhe një komponim unik antioxidant që mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të radikaleve të lira që favorizojnë formimin e LDL kolesterolit (të dëmshëm).
-Peshku i pasur me Omega-3 acide yndyrore të tilla si salmon, tuna, sardelet dhe zvogëlimin e kolesterolit VLDL dhe Taurine – një acid organik që përmban squfur, i cili më tej zvogëlon absorbimin e kolesterolit të dëmshëm në zorrët.
-Fruta nga bujqësia organike sidomos brusnicë (boronicë e kuqe), rrush dhe boronica që përmbajnë polyphenols dhe phytonutrients, duke përfshirë çështje të ndërlikuara – e cila redukton kolesterolin triglycerides dhe parandalon oksidimin e kolesterolit dhe rritjen e niveleve të kolesterolit HDL (të dobishëm) në gjak,
-Ushqimi nga Soja – përdorimi i proteinave nga soja e redukton LDL kolesterolin (e dëmshëm) dhe rrit kolesterolin HDL (të dobishëm) në gjak.
-Perimet e rritura organikisht janë të pasura me gjëra ushqyese, të tilla si vitaminë E, vitamina C, beta-karotine dhe Niacin ndihmon uljen e LDL kolesterolit (të dëmshëm). femra.net
Përse ish-duhanxhinjtë shëndoshen?
Njëri nga shkaqet që shumica e duhanxhinjve nuk i harrojnë ato shprehi të pashëndetshme është frika nga shëndoshja. Në të vërtetë, afro 80 për qind e duhanxhinjve të cilët vendosin ta lënë duhanin, shëndoshen mesatarisht për 7 kilogramë. Shkencëtarët zviceranë konstatojnë që shkaku i shëndoshjes nuk janë kaloritë, shkruan “Deutsche Welle”. Ata konstatojnë që shkaku i ndryshimeve është flora e zorrëve. Shkencëtarët e Spitalit Universitar të Zyrihut nëntë javë kanë analizuar kampionët e jashtëqitjes së personave që kanë pirë duhan dhe të atyre që nuk kanë pirë duhan dhe kanë konstatuar: derisa te duhanpirësit dhe te joduhanpirësit asgjë nuk ka ndryshuar, në florën e zorrëve të personave të cilët e kanë lënë duhanin kanë ndodhur ndryshime dramatike. Kanë filluar të shtohen llojet e baktereve të cilat dominojnë edhe në zorrët e personave të tjerë. Ato baktere u takojnë familjeve të cilat profesionalisht quhen proteobacteria dhe baceteroidetes. Personat të cilët e kanë lënë duhanin menjëherë kanë filluar të shëndoshen, edhe pse nuk kanë futur në organizëm më shumë kalori nëpërmjet ushqimit dhe pijeve sesa kur kanë pirë duhan.