Ushqimet që ulin kolesterolin

0
143

Orizi ngjyrë kafe është i pasur me ushqyesit që ndihmojnë ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit në gjak, ndërkohë që yndyra e përfituar nga krundet e orizit ngjyrë kafe e ul kolesterolin LDL

 

arrat_kontrollojne_glukozen_dhKolesteroli është një lloj i yndyrës që është në mënyrë natyrore i pranishëm në trupin e njeriut dhe është thelbësor për sintezën e hormoneve të kortikosteroideve, ndër të cilat janë hormonet seksuale: estrogjeni, progesterone, testosterone. Kolesteroli i nevojitet organizmit për prodhimin e kripërave biliare, dhe tretja e yndyrës nga ushqimi në zorrët do të jetë e pamundur pa të. Së bashku me yndyrat tjera kolesteroli është natyrshëm i pranishëm në gjak, por vetëm në sasi të caktuara. Nivelet e ngritura të kolesterolit janë të rrezikshme për shëndetin e njeriut. Sikur diabeti, tensioni i lartë dhe pirja e duhanit, ashtu edhe nivelet e larta të kolesterolit në gjak janë shkaqet më të zakonshme të rrezikut të aterosklerozës në arteriet koronare, sulmet në zemër dhe infarkti. Por është e nevojshme të bëhet dallimi në mes të kolesterolit “të dobishëm” (HDL) nga kolesteroli “i dëmshëm” (LDL). Kolesteroli LDL është ai që është gjetur në grimca LDL dhe nga i cili është depozituar në muret e enëve të gjakut duke shkaktuar arteriosklerozës. Ai akumulohet në formën e pllakës aterosklerotike që reduktojnë volumin dhe rrjedhën e enëve të gjakut. Por, për fat të mirë ekzistojnë grimcat HDL të cilat i zbutin këto efekte negative. Ato përmbajnë kolesterol HDL dhe e mbledhin tepricën e kolesterolit nga pika ku ka më shumë dhe e dërgojnë në mëlçi. Për këtë arsye, grimcat e HDL janë pastruesit me vlerë të enëve të gjakut. Niveli normal i LDL kolesterolit është më pak se 3 mol/litër, ndërsa niveli i kolesterolit HDL duhet të jetë më e madhe se 1 mol / litër.

Ushqimet

Ushqimet më të shëndetshme që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të lartë të gjakut duke ulur kolesterolin e dëmshëm LDL dhe rregullimin e nivelit të kolesterolit të dobishëm HDL:

-Elbi – ushqim i pasur me beta-glucan i cili mund të ulë konsiderueshëm LDL kolesterolin (e dëmshëm) në gjak.

-Orizi ngjyrë kafe – i pasur me ushqyesit që ndihmojnë ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit në gjak, ndërkohë që yndyra e përfituar nga krundet e orizit ngjyrë kafe e ul kolesterolin LDL (të dëmshëm).

-Brusnicë (Boronicë e kuqe) – studimet kanë treguar se si konsumimi i këtij fryti mund të rrisë kolesterolin e dobishëm – HDL – në gjak.

-Fara liri – fara të bluara nga liri mund të ulin kolesterolin LDL (i dëmshëm) në gjak.

-Qepë të kuqe dhe të bardhë – kjo perime është e pasur me phytonutrients i cili përmban squfur, gjithashtu ndihmon për të ulur kolesterolin LDL të dëmshëm.

-Bishtajore – janë një shtesë e madhe për një dietë të pasur me fruta dhe perime për shkak të fibrës tretëse që është gjetur në këtë perime. Bishtajoret janë gjithashtu të mirë në uljen e LDL kolesterolit (të dëmshëm) dhe për të ruajtur nivelet e shëndetshme të HDL kolesterolit (të dobishme) në gjak.

-Arra të pasura me yndyra të shëndetshme monounsaturated dhe phytosterols, ndihmon për të ulur kolesterolin LDL të dëmshëm.

-Tërshërë është ushqim i pasur me beta-glukan, i cili ul nivelin e kolesterolit, si dhe një komponim unik antioxidant që mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të radikaleve të lira që favorizojnë formimin e LDL kolesterolit (të dëmshëm).

-Peshku i pasur me Omega-3 acide yndyrore të tilla si salmon, tuna, sardelet dhe zvogëlimin e kolesterolit VLDL dhe Taurine – një acid organik që përmban squfur, i cili më tej zvogëlon absorbimin e kolesterolit të dëmshëm në zorrët.

-Fruta nga bujqësia organike sidomos brusnicë (boronicë e kuqe), rrush dhe boronica që përmbajnë polyphenols dhe phytonutrients, duke përfshirë çështje të ndërlikuara – e cila redukton kolesterolin triglycerides dhe parandalon oksidimin e kolesterolit dhe rritjen e niveleve të kolesterolit HDL (të dobishëm) në gjak,

-Ushqimi nga Soja – përdorimi i proteinave nga soja e redukton LDL kolesterolin (e dëmshëm) dhe rrit kolesterolin HDL (të dobishëm) në gjak.

-Perimet e rritura organikisht janë të pasura me gjëra ushqyese, të tilla si vitaminë E, vitamina C, beta-karotine dhe Niacin ndihmon uljen e LDL kolesterolit (të dëmshëm). femra.net

 

Përse ish-duhanxhinjtë shëndoshen?

Njëri nga shkaqet që shumica e duhanxhinjve nuk i harrojnë ato shprehi të pashëndetshme është frika nga shëndoshja. Në të vërtetë, afro 80 për qind e duhanxhinjve të cilët vendosin ta lënë duhanin, shëndoshen mesatarisht për 7 kilogramë. Shkencëtarët zviceranë konstatojnë që shkaku i shëndoshjes nuk janë kaloritë, shkruan “Deutsche Welle”. Ata konstatojnë që shkaku i ndryshimeve është flora e zorrëve. Shkencëtarët e Spitalit Universitar të Zyrihut nëntë javë kanë analizuar kampionët e jashtëqitjes së personave që kanë pirë duhan dhe të atyre që nuk kanë pirë duhan dhe kanë konstatuar: derisa te duhanpirësit dhe te joduhanpirësit asgjë nuk ka ndryshuar, në florën e zorrëve të personave të cilët e kanë lënë duhanin kanë ndodhur ndryshime dramatike. Kanë filluar të shtohen llojet e baktereve të cilat dominojnë edhe në zorrët e personave të tjerë. Ato baktere u takojnë familjeve të cilat profesionalisht quhen proteobacteria dhe baceteroidetes. Personat të cilët e kanë lënë duhanin menjëherë kanë filluar të shëndoshen, edhe pse nuk kanë futur në organizëm më shumë kalori nëpërmjet ushqimit dhe pijeve sesa kur kanë pirë duhan.

 

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency