Studime

0
160

studimeKanceri në laring, aspirina zvogëlon rrezikun

 

Mjekët, së bashku me një ekip studiuesish, së fundmi, kanë nxjerrë përfundimin se përdorimi i rregullt i dozës së aspirinës, shërben për reduktimin e kancerit në pothuajse me një të katërtën e mundësisë së shfaqjes. Aspirina është këshilluar nga mjekët për t’u përdorur për shenja të disa sëmundjeve. Madje në moshën e mesme është e njohur tashmë se ndihmon për të reduktuar rrezikun për sulme në zemër dhe tru. Sipas shkencëtarëve në Universitetin e Mbretëreshës në Belfast, në hulumtimet e tyre gjetën se një dozë e rregullt e aspirinës mund të zvogëlojë me 22 për qind rrezikun e gjetjes së njerëzve të kancerit në kokë dhe qafë. Akademikët e shënuan si “të rëndësishëm”, zvogëlimin e rrezikut të kancerit të kokës dhe qafës në mesin e 55-74 vjeçëve që merrnin rregullisht aspirinë. Sipas studimit, aspirina ishte më efektive në parandalimin e kancerit të fytit. Ata arritën në përfundimin se aspirina ‘mund të ketë potencial si një agjent parandalues, duke theksuar se “hetimi i mëtejshëm është i garantuar”. Por, Dr. Carter paralajmëroi se përdorimi i aspirinës do të jetë ‘i parëndësishëm’ nëse njerëzit injorojnë rreziqet e kancerit të gojës nga pirja e duhanit, pirja e alkoolit të tepërt dhe një diete të varfër ushqimore.

 

 

Meshkuj impotentë, nëse kanë gjakderdhje nga mishi i dhëmbëve

Sipas hulumtimeve më të fundit, ekspertët paralajmërojnë meshkujt që vuajnë nga gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve janë më të rrezikuar nga impotenca. Hulumtimi, i botuar në revistën “Sexual Medicine”, shpjegon se kur njerëzit vuajnë nga sëmundja dhe përdorin çamçakëz, bakteret nga goja mund të hyjnë në gjakun e tyre. Kështu, bakteret mund të ndikojnë në enët e gjakut dhe arterieve. Ky efekt rrit rrezikun e mosfunksionimit të eksitimit. Në të vërtetë, më shumë hulumtime dhe më shumë po tregon se disfunksioni erektil është një shenjë e hershme paralajmëruese e sëmundjeve të zemrës. Kjo është për shkak se trupi ka nevojë për një furnizim të mirë të gjakut për një mbledhje dhe enët e gjakut në atë rajon, janë më të vogla se ato në afërsi të zemrës. Disa nga shenjat e sëmundjes së “çamçakëzit” janë gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve, era e keqe e gojës, dhëmbë të lirshme. Sugjerimet thonë se bakteret mund të shkaktojë një përgjigje të dëmshme sistemit imunitar, duke shkaktuar enët e gjakut që të bëhet i përflakur, ose të kontribuojnë në depozitat yndyrore në arterie.

 

Boronica mbron gjenet nga dëmtimet

Frutat e pyllit janë më të shijshme dhe më të ushqyeshme kur hahen të freskëta. Pasi prishen më shpejt, nëse i ruajmë në frigorifer. Boronicat janë treguar në veçanti të dobishme për shëndetin. Ekspertët italianë kanë kryer studime në 10 persona të cilët kanë konsumuar 300 mg boronica ose lëng boronice. Shkencëtarët nga Milano kanë dashur të hulumtojnë lidhjen në mes boronicave, të pasura me polifenoleve si antocianine dhe flavonoleve (antioksidanteve) dhe ndikimin e tyre në gjene dhe shëndetin vaskular, shkruan në revistën online “Nutrition Research”. Janë marrë mostrat e gjakut 1, 2 dhe 24 orë pas konsumimit për t’u përcjellë efekti antikoksidativ i boronicave në organizëm. Pas 1 ore është vënë re dëmtimi i reduktuar i materialit gjenetik për 18 për qind në krahasim me të testuarit që kanë marrë xhelatinë, por asnjë dallim nuk ka pasur pas 2 apo 24 orëve. Deri te dëmtimi i reduktuar i materialit gjenetik ka ardhur pikërisht për shkak të veçorive të forta antioksidative të boronicave të cilat kështu parandalojnë dëmtimet e qelizave me radikale të lira. Studimi nuk ka treguar asnjë ndryshim në shëndetin vaskular me konsumimin e boronicave ose lëngut. Shkencëtarët kanë theksuar që duhen hulumtime të mëtejshme për ndikimin e boronicave në shëndet vaskular për t’u kuptuar në tërësi efekti i boronicave.

 

 

Kundër infarktit me makarona dhe sallatë

Konsumi i vazhdueshëm i një pjate makarona, shoqëruar me një sallatë, është në gjendje që të ulët ndjeshëm rrezikun për t’u goditur nga një infarkt. Një studim i realizuar nga një grup ekspertësh arriti në përfundimin se konsumi i ushqimeve të pasura me fibra redukton me 7-10% probabilitetin e prekjes nga sëmundjet kardiovaskulare. Gruri, orizi, frutat, dhe zarzavatet janë burimi kryesor i marrjes së fibrave për njeriun, prandaj është e rëndësishme që makaronat të jenë realizuar me miell gruri. Lajthitë gjithashtu janë të pasura me fibra, ndonëse një pjesë të tyre janë të patretshme nga organizmi i njeriut. Studimi i ekspertëve u bazua mbi vëzhgimet, në të cilat probabiliteti i prekjes nga sëmundje, u shqyrtua në disa grupe të ndryshëm njerëzish, të ndarë sipas zakonit të tyre në të ngrënë, midis viteve 1990-2012. “Shumica e njerëzve nuk marrin nivelin e rekomanduar të fibrave, ndonëse ato ndikojnë në reduktimin e rrezikut të infarktit”, deklaroi ekspertja e Universitetit të Lidsit, autore e studimit.“Duhet të edukojmë konsumatorët që t’i kushtojnë rëndësinë e duhur marrjes së përshtatshme të fibrave, duke i mësuar se çfarë është e dobishme për trupin e tyre”. Masa e rekomanduar e fibrave në ditë është rreth shtatë gram, një sasi e arritshme nëpërmjet konsumit të një pjate makarona me sallatë ose dy fruta në mungesë të sallatës.

Web Agency, Digital Agency, Web Development Agency