Standard.al

Gati marrëveshja, pensione të dyfishta për emigrantët, vitet e kontributeve që duhen derdhur

Driçim Çaka

pensionetNë Itali duhen 20 vite kontribute

Në Greqi mjaftojnë 12 vite kontribute

Emigrantët shqiptarë që jetojnë në Greqi do të mund të marrin pension si nga Shqipëria, por edhe nga vendi ku kanë punuar për shumë vite me radhë. Ministria e Punës ka gati marrëveshjen mes dy vendeve, që do të bëjë të mundur marrjen e një pensioni të dyfishtë. Pak kohë më parë është nënshkruar marrëveshja me Italinë, vendi i dytë që strehon numrin më të madh të emigrantëve shqiptarë pas Greqisë.

 

Pensionet nga Greqia

 

Që një emigrant shqiptarë të përfitojë pension nga Greqia, duhen 12 vjet kontribute të paguara pranë institucioneve përkatëse greke. “Nëse një i huaj ka plotësuar 12 vjet pagesë të sigurimeve shoqërore, atëherë i lind e drejta për të përfituar pension ose për të rimarrë një pjesë të kontributeve që ka derdhur”, – parashikohet në ligjin grek. Kjo u jep mundësinë më shumë se 700 mijë emigrantëve që kanë qenë punëtorë të rregullt në shtetin helen për të përfituar një pension minimal nga Greqia. Marrëveshja për njohjen e viteve të siguruara ka kohë që diskutohet mes dy ministrive përkatëse dhe shumë shpejt pritet të arrihet në një bashkëpunim që do të ndihmojë të gjithë emigrantët. Aktualisht, Greqia po heziton të njohë vitet e kontributeve të emigrantëve, duke u justifikuar me mungesën e një marrëveshjeje mes dy vendeve. Por në momentin që një i moshuar del në pension, mundë të kërkojë marrjen e tij edhe me gjyq, mjafton që të mos jetë në kushte pune. Marrëveshja që pritet të nënshkruhet, do të lehtësojë të gjithë emigrantët e tjerë në Greqi, të cilët nuk kanë plotësuar vitet për të marrë pension. Nëse Shqipëria do të ishte pjesë e Bashkimit Evropian, atëherë pensioni do të merrej automatikisht, kjo falë konventave që janë nënshkruar në Parlamentin Evropian për respektimin e të drejtave të emigrantëve.

 

Pensionet nga Italia

 

Pak kohë më parë, mes Institutit të Sigurimeve Shoqërore në Shqipëri dhe INAS-CISL, institucionit përkatës në Itali, është nënshkruar një marrëveshje. Bashkëpunimi konsiston në marrjen e pensionit, edhe pse vitet e kontributeve mund të mos jenë derdhur të gjitha. Në Itali, një emigrant shqiptar duhet të ketë derdhur minimum 20 vite kontribute për të marrë pension. Për të gjithë emigrantët mjafton që të sigurojnë kushtet për të marrë pension nga vendi ku punojnë pasi në Shqipëri duhet të plotësosh 15 vite kontribute dhe pensioni merret kur mbushet mosha 65 vjeç.

 

 

Kushtet

– Të plotësohet mosha për pension

– Të jenë derdhur vitet minimale të kontributeve

– Të moshuarit të mos jenë në marrëdhënie pune

 

Emrat e 149 studentëve që u janë njësuar diplomat

 

Ministria e Arsimit ka publikuar emrat e 149 studentë të rinj që u janë njësuar diplomat. Lista e njësimeve rifreskohet çdo 15 ditë dhe emrat e mëposhtëm duhet të shkojnë pranë MASH për të tërhequr diplomat e njohura tashmë nga institucionet shqiptare. Pas verifikimit të çdo rasti, diploma njësohet në një afat kohor jo më shumë se 45 ditë. Pas njohjes, të rinjtë kanë mundësi të konkurrojnë për një vend pune në administratë ose në sektorët privatë. Duhet theksuar se çdo diplomë e marrë jashtë Shqipërisë nuk ka vlefshmëri, nëse nuk njësohet nga Ministria e Arsimit. Lista e mëposhtme përfshin të gjithë studentët që u janë njohur diplomat, pavarësisht nga koha kur kanë aplikuar

 

 1. Adem Hoxha
 2. Adrian Hila
 3. Afërdita Keqiku
 4. Afroditi Laro
 5. Agim Derguti
  1.  Alban Malia
 6. Alban Pecini
 7. Albana Lumi
 8. Albina Berisha
 9. Alda Bazaj
 10. Aldi Sulova
 11. Algert Dervishi
 12. Aljula Gjeloshi
 13. Alma Vucaj
 14. Alnta Thomai
 15. Alvi Prevazi
 16. Amarild Cuko
 17. Amarilda Becolli
 18. 19.  Ameljeta Dana
 19. Amilba Brahimi
 20. Anastasios Kukos
 21. Andi Mustafaj
 22. Anduela Ismaili
 23. Anila Dermyshi
 24. Anila Spahiu
 25. Anjeza Ceco
 26. Antigona Arifi
 27. Arben Berberi
 28. Arber Ndou
 29. Ardit Kurti
 30. Arif Jetullahu
 31. Arjan Çuri
 32. Arjan Hilaj
 33. Arjana Goga
 34. Arsim Ejupi
 35. Arsita Mati
 36. Arsola Dalipi
 37. Artan Osmenllari
 38. Artur Tagani
 39. Asdren Mekaj
 40. Astrit Dema
 41. Astrit Hoxha
 42. Athinta Mani
 43. Auro Gombaçi
 44. Aurora Frasheri
 45. Austela Osmeni
 46. Belinda Gjini
 47. Beqir Selloviq
 48. Besa Tefaj
 49. Besian Nuellari
 50. Besiana Pollozhani
 51. Besim Memishaj
 52. Besim Mulaj
 53. Besim Rjolli
 54. Besjan Xhuglini
 55. Besmir Caka
 56. Besmir Kamberaj
 57. Besmir Marku
 58. Besnik Derka
 59. Besnik Dushaj
 60. Bilal Bilge Kaan Dogruyol
 61. Bilal Bodlli
 62. Bledar Gjika
 63. Bledar Myftari
 64. Borana Mertiri
 65. Brunilda Menalla
 66. Clirim Shehu
 67. Dali Cani
 68. Daniela Beleshi
 69. Daniela Kavaja
 70. Daniela Shehu
 71. Daniela Tako
 72. Doloreza Kosova
 73. Dorealda Dalipaj
 74. Dorina Yzeiri
 75. Dritan Shema
 76. Edlir Trashi
 77. Elisabeta Hilaj
 78. Eneo Gjergjani
 79. Enid Lucaj
 80. Enida Gjika
 81. Enis Rama
 82. Enkela Xhori
 83. Eriona Kaceli
 84. Erjona Kokomani
 85. Ermal Bega
 86. Ermal Sina
 87. Erta Plaku
 88. Ervis Shehu
 89. Ervis Xhelo
 90. Etrit Xhuglini
 91. Fatmir Beluli
 92. Ganiela Egro
 93. Genta Rexha
 94. Georgios Sakellariou
 95. Ilir Gashi
 96. Ilir Mano
 97. Ilir Sokoli
 98. Joana Traja
 99. Jonida Dalipaj
 100. Jorida Cullhaj
 101. Josi Begaj
 102. Jurilda Shimi
 103. Kimete Mehmeti
 104. Klara Qerraxhia
 105. Klejdi Mullaj
 106. Lorena Ikonomi
 107. Marjeta Kodra
 108. Massimo Santini
 109. Matilda Andoni
 110. Myzejen Myftari
 111. Nevzat Shemsedini
 112. Pamela Dhora
 113. Rahim Cena
 114. Rahman Aliu
 115. Ramazan Mustafa
 116. Razlind Shytaj
 117. Reina Zenelaj
 118. Saimira Gjapi
 119. Sami Ikiz
 120. Selma Marko
 121. Shkëlqim Muça
 122. Shkelqime Fida
 123. Sidita Gjipali
 124. Siditan Zagani
 125. Sonila Reka
 126. Sotirios Gavriil
 127. Stefano Turchetto
 128. Stela Xhafa
 129. Suela Çiço
 130. Suela Rusha
 131. Sukran Hazir
 132. Thoma Kotja
 133. Tonin Shehi
 134. Valbona Hysa
 135. Valbona Kondi
 136. Valmira Bozgo
 137. Valmira Larashi
 138. Vasilika Gribura
 139. Vasjan Pace
 140. Viktor Caka
 141. Violeta Qerimi
 142. Vjola Duri
 143. Vladimir Mitre
 144. Xheni Ferra
 145. Yakup Sahin
 146. Ylber Mlloja
 147. Yllka Kadi
 148. Yunus Emre Yildiz

 

Comments are closed.