Standard.al

Mandarina frenon infeksionet dhe qetëson nervat

Nëse keni përjetuar javë stresuese, nuk jeni ushqyer në rregull apo keni probleme me tretje të ushqimit, një detoksifikim i organizmit me aromë të mandarinës do t’ju ndihmojë shumë

 

Agrumet janë familja e frutave që kontribuojnë për shëndet më të mirë, freskinë e trupit dhe bukurinë e tij në shkëlqim të plotë. Ndër agrumet më të njohura mjaft të pasura me vitamine E, minerale të ndryshme janë portokalli, limoni, mandarina dhe të tjera. Lëngu i mandarinës ka kalcium, kalium, magnez, fosfor, hekur, zink, bakër si dhe disa antioksidues dhe disa tjera materie kimike bimore. Për nga përmbajta mandarina është deri diku e ngjashme me portokallin. Përderisa 100 gram mandarinë përmbajnë 30 mg vitaminë C, 100 gram portokall përmban 50 mg vitaminë C. Përveç vitaminës C, 100 gram mandarina ka 160 mg kalium i cili luan rol në punën e mirë të zemrës, pastaj vitaminat e grupit B, minerale, kalcium, magnez, zink etj.

Frutat

Në përgjithësi, këto fruta kanë vlera të vogla energjetike. 100 gram mandarina na japin vetëm 34 kilo kalori. Mandarina është e pasur me fibra të cilat e ndihmojnë procesin e tretjes. Materiet kimike më të rëndësishme të mandarinës janë flavonoidet dhe terrenet, si dhe ksantofili që i jep mandarinës ngjyrën e portokalltë. Ky frut në vete përmban beta-karotinë, të cilat gjatë shpërbërjes në organizimin e gjitarëve ndihmojnë në sintezën e vitaminës A e cila ndihmon për shikim si dhe lëkurë të butë. Nëse keni përjetuar javë stresuese, nuk jeni ushqyer në rregull apo keni probleme me tretje të ushqimit, një detoksifikim i organizmit me aromë të mandarinës do t’ju ndihmoj shumë.

Vetitë

Lëkura e mandarinës, si dhe e portokallit dhe limonit, përmbajnë vajra eterike. Ato mund të përdoren si shtesa për kuleçë, komplote, çaj madje edhe si shtesa për banjë mjekuese. Nëse dëshironi të relaksoheni në banjë mjekuese për lëkurë të freskët dhe të pastër, apo kundër pagjumësisë, vaji eterik nga lëvorja e mandarinës është jashtëzakonisht i mirë dhe vepron edhe si antiseptik. Banjën aromatike mjekuese e përgatitni duke i vendosur në ujë të ngrohtë lëkurat e thara dhe të njoma të mandarinës. Përndryshe në restorante të ndryshme, lëkura e mandarinës përdoret edhe si pjesë përbërëse e sallatave dhe gjellëve të ndryshme.

Fruti

Mandarinat stimulojnë ndarjen e qelizave dhe gjenerojne qeliza të reja. Kjo mund të tingëllojë e habitshme, por ky fryt në fakt ndihmon për të riparuar të gjitha veshjet e jashtme ose ndonjë dëmtim të madh që i bëhet trupit. Mandarinat janë agjentë të pastrimit të gjakut dhe përdoren gjerësisht si pastrues. Ato janë të njohura se ndihmojnë në nxjerrjen e substancave toksike dhe të padëshirueshme nga trupi të tilla si acidi i urinës, kripërat shtesë, ndotësve dhe ujit. Është e njohur gjithashtu për rritjen e kapacitetit të trupit për mbajtjen e oksigjenit në qelizat e kuqe të gjakut duke ndihmuar në pastrimin e tij. Mandarina është njohur të ketë një efekt zbutës në nerva dhe është përdorur për të zbutur ethet. Kjo lehtëson të gjitha llojet e inflamacionit. Përdoret si një mjet qetësues kundër etheve, helmeve, reaksioneve të stresit, alergjik dhe më shumë. Mandarina është e njohur edhe për qetësimin e depresivëve duke qetësuar zemërimin.

Sëmundjet

Ato janë të njohura për qetësimin e stomakut si dhe ndihmojnë për ta mbajtur atë në gjendje të mirë. Mandarinat ndihmojnë në rrjedhën e duhur të lëngjeve duke ndihmuar tretjen e ushqimit, mban ekuilibrin e drejtë midis acidit dhe madje shëron të gjitha infeksionet e stomakut dhe inflamacionet. Mandarina është favorizuar gjerësisht si tonik që ndihmon në funksionimin e duhur të trupit, metabolizmin dhe ndihmon në dekompozimin dhe ne thithjen e ushqyesve duke tonifikuar mëlçinë, stomakun dhe zorrët. Ajo ndihmon në rritje dhe zhvillim, derdhja e duhur promovon sekrecionet endoktrinale të hormoneve dhe enzimave. Mandarina është e njohur edhe për tonifikimin e sistemit nervor dhe ndihmon për një qëndrim më aktiv gjatë ditës. Ajo gjithashtu nxit sistemin imunitar dhe mban të gjitha infeksionet nën fre. Mandarina aromantike ka cilësitë natyrore antiseptike që bën të mundur mbrojtjen e trupit ndaj stafilokokut, baktere përgjegjëse për përhapjen septike në trupin e njeriut. Vaj esencial i mandarinës përmban elemente të veçantë që veprojnë kundër këtyre baktereve dhe ndihmon në sherimet septike. Vaj i mandarinës mund të përdoret nga jashtë në plagë të hapura ose konsumohet shumë gojarisht. Mandarina në fakt lehtëson trupin nga spazmat e dhimbshme. Spazmat shpesh ndikojnë më shumë se muskujt e trupit dhe janë të njohura në ndikimin e sistemit të frymëmarrjes, në sistemin e tretjes dhe sistemin nervor. Mandarina ka efekt qetësues në nerva dhe besohet se çlodh sistemin organik dhe lehtësuese.

 

 

Comments are closed.